19.5 C
Bihać
Četvrtak, 6 Oktobra, 2022

SDA USK: Kantonalna vlast doživjela još jedan poraz – Budžetski korisnici i građani kantona ulaze sa velikom neizvjesnošću u naredni mjesec

Na email redakcije KRAJINA.BA portala danas je stiglo saopštenje sa današnje press konferencije koje vam prenosimo u cjelosti:

Sebičan, neodgovoran i nestručan pristup kantonalne vlasti doveo je do kulminacije političke krize koja sad poprima i socijalno-ekonomske karakteristike. Podsjećamo javnost da su predstavnici Vlade i Skupštine u proteklim danima najavljivali da imaju podršku 16 zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona i da će ubrzo biti deblokiran rad Skupštine uz rekonstrukciju Vlade USK, izmjene Poslovnika Skupštine, usvajanje premije zdravstvenog osiguranja i usvajanje Budžeta za tekuću godinu. Umjesto što verbalnom agresijom u javnosti pokušavaju izvršiti pritisak i odgovornost prebaciti na opozicione zastupnike, za premijera i ministra finansija bi bolje bilo da građanima objasne kako je od predloženog nacrta u decembru, u ponedjeljak usvojeni budžet porastao za vrtoglavih 12 miliona KM, ali i da kažu gdje su utrošena 24 miliona KM uplaćena u prošloj godini od strane Vlade Federacije BiH za suzbijanje posljedica pandemije koronovirusa?

Odgovor se nalazi u činjenici da se ovaj saziv Vlade isključivo bori za opstanak na vlasti trudeći se da ispuni lične želje 16 skupštinskih zastupnika. Sigurni smo da je i najnovniji prijedlog budžeta kreiran upravo na toj osnovi. Ukoliko Vlada nema većinu i iskreno želi osigurati funkcioniranje institucija kantona, trebala je u proteklom periodu otvoriti prostor za dogovor sa opozicionim zastupnicima kako bi budžet bio jednoglasno usvojen i pomogao svim građanima našeg kantona.

Poništeni javni pozivi za podršku privredi i poljoprivredi i činjenica da je za pomoć privrednicima u prošloj godini isplaćeno manje od 1 % kantonalnog budžeta jasno nam govori da u fokusu Vlade koju predvodi ASDA nije pomoć građanima, nego opstanak na vlasti po svaku cijenu, kako bi se sakrila istina o stanju javnih finansija USK, dubiozi javnih ustanova i preduzeća, stranačkom zapošljavanju sa diplomama Centra VITA PLUS iz Cazina i ostalim aferama koje su predmet istraga pravosudnih organa. Paralelno s uskraćivanjem finansijske podrške privredi, za što je Vlada USK dobila novac, aktuelna vlast kontinuirano izmješta kantonalna ministarstva, agencije, zavode i urede, pa čak i kantonalna javna preduzeća u objekte u privatnom vlasništvu gdje je cijena kirije višestruko veća nego što je do sada bio slučaj. Sve se to dešava dok je kantonalno zdravstvo u katastrofalnom stanju i dok naši heroji u bijelom vode tešku borbu za naše zdravlje. Oni nisu ni na začelju prioriteta Vlade Unsko-sanskog kantona.

Kozmetička rekonstrukcija Vlade za koju stranke na vlasti također nisu uspjele osigurati većinu ne bi donijela ništa novo, nego značila potkusurivanje nezadovoljnih radi očuvanja vlasti.

Dovođenjem lokalnih zajednica u neravnopravan položaj, politizacijom svih sfera života, proizvodnjom stalnih političkih kriza, neizborom rukovodstva Skupštine USK i upravljačkih struktura Univerziteta u Bihaću, neusvajanjem premije zdravstvenog osiguranja i kantonalnog budžeta, radikalizacijom odnosa sa međunarodnim partnerima i višim nivoima vlasti, Vlada USK je u proteklom periodu narušila kredibilitet Unsko-sanskog kantona u svakom mogućem smislu i za to treba preuzeti odgovornost.

PRESS KO SDA USK

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se