14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema ucjena kojima RS to može ostvariti

IZVORavaz.ba

Iz Stranke demokratske stranke (SDA) poručili su da najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine – saopćili su.

Iz SDA su pozvali institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH da se suprotstave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH.

– Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsenzus, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh – dodali su.

Istakli su da strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to, u skladu s članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

– Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem s evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju. Pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći – zaključili su.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe