Saznajte koja su: 10 mjesta na kojima je mogućnost zaraze koronavirusom najveća

Nakon prvog lockdowna brojne trgovine, ugostitelji, restorani i ostali objekti ponovno su otvorila svoja vrata, ali neka mjesta rizičnije je posjetiti u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prema smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) medicinsko udruženje iz Texasa kreiralo je ljestvicu koja pokazuje koliko je rizik na pojedinim mjestima. Evo koja mjesta biste trebali izbjegavati u vrijeme pandemije.

1. Druženje s bolesnom osobom
Level rizika je 10. Simptomi covida-18 su brojni, a mogu uključivati glavobolju, vrućicu, curenje nosa, mučninu ili umor, prema CDC-u. Iako vaš prijatelj možda misli da je u pitanju samo mamurluk ili prehlada, nemojte se izlagati nepotrebnom riziku. Suzdržite se od druženja dok ne budete sigurni da osoba nema koronavirus.

2. Sportski događaj
Level rizika je 9. Većina profesionalnih sportskih događaja trenutno se održava bez gledatelja. No, u nekim situacijama dozvoljen je određen broj gledatelja na tribinama. Ako se događaj odvija na otvorenom, rizik od zaraze virusom je manji. Međutim, još uvijek je važno nositi masku i održavati fizičku distancu.

“Izbjegavajte koristiti zahode i slična područja u vrijeme gužve u prometu, kao što je stanka, poluvrijeme ili odmah na kraju događaja”, preporučuje CDC.

3. Odlazak na misu
Level rizika je 9. Pojedine vjerske ustanove otvorile su vrata svojim vjernicima. Ako već odlazite na vjerska okupljanja, pridržavajte se epidemioloških mjera. Uz to, i vjerske ustanove trebale bi se pridržavati svih propisanih mjera kako bi rizik od zaraze bio što niži.

4. Odlazak u kafić
Level rizika je 9. Čak i ako su vaši lokalni kafići otvoreni, trebate znati da to možda trenutno nije najsigurnije mjesto. Ako ugostiteljski objekt dopušta gostima da sjede blizu jedni drugima, rizik je veći, pogotovo nakon što skinete masku kako bi konzumirali piće.

5. Odlazak u teretanu
Level rizika je 8. U mnogim su se područjima otvorili teretane i fitnes centri, ali CDC poziva vlasnike teretana da provode epidemiološke smjernice te da osiguraju fizičku distancu. Također, od vlasnika se traži da se na ulazima osiguraju i dezinfekcijska sredstva. Ako vaša teretana poštuje smjernice i vi se pridržavate mjera možda nećete biti izloženi velikom riziku od zaraze virusom tijekom vježbanja. Međutim, ako je u vašoj teretani gužva i čini se da ne postoji odgovarajući protokol, razmislite o vježbanju kod kuće kako biste smanjili rizik.

6. Manikura
Level rizika je 7. Ako ste navikli na redovitu manikuru ili pedikuru, vjerojatno želite nastaviti s tim i tijekom epidemije. Ali baš kao i odlazak u frizerski salon, i ova usluga zahtijeva blisku interakciju s drugim ljudima, što može biti rizično. Ako ste u rizičnoj skupini, najbolje bi bilo da uređujete nokte u vlastitom domu.

7. Odlazak u frizerski salon
Level rizika je 7. Ako vam je kosa narasla ili jednostavno želite novu bou, vjerojatno razmišljate o odlasku u frizerski salon. No, ovo zahtijeva bliski kontakt s frizerom, što može biti rizično za širenje koronavirusa. Osim toga, nemoguće je održati distancu od dva metra između vas i frizera. Ako pak zaista želite otići u frizerski salon, i vi i frizer bi trebali nositi maske i pridržavati se ostalih epidemioloških mjera.

8. Večera u restoranu
Level rizika je 7. Restoran koji primjenjuje sve epidemiološke smjernice nije posebno rizično mjesto. Večera na otvorenom je svakako manje rizična. Međutim, kad jedete u restoranu, i dalje rizikujete kontakt sa zaraženim osobama.

9. Svadba
Level rizika je 7. Mala svadba na otvorenom pri čemu se gosti pridržavaju fizičke distance i nose masku ne predstavlja velik rizik. Međutim, ako prisustvujete velikom događaju koji se održava u zatvorenom bez pridržavanja smjernica, to može biti izvor problema. Provođenje duljeg vremenskog razdoblja u neposrednoj blizini s velikom grupom ljudi pruža vam najveći rizik od zaraze koronavirusom.

10. Odlazak u kupovinu
Level rizika je 5. Kada kupujete u maloprodajnoj trgovini, najbolje je brzo uzeti stvari koje su vam potrebne kako biste smanjili potencijalnu izloženost. Budite izbirljivi u tome gdje kupujete i budite brzi kako biste smanjili rizik. Uz to, nosite masku i fizički se distancirajte, navodi Eat this.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe