5.1 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Saznajemo: SIPA u nastavku akcije “Pero” uhapsila 11 osoba

IZVORAvaz.ba

U nastavku akcije kodnog naziva „Pero“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas 11 osoba, saznaje “Dnevni avaz”. Ova hapšenja rađena su po naredbi Tužilaštva Unsko – sanskog kantona.

Ovu nam je informaciju potvrdio i Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e. Uhapšeni se terete za organizirani kriminal i krivotvorenje isprava, a hapšenja su sprovedena na području Fojnice, Srebrenice, Travnika, Bužima, Banjaluka, Bosanske Krupe…

On nam je rekao da su još tri osobe ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Nedavno je u ovoj akciji uhapšen i Mirsad Topčagić, zastupnik u prošlom sazivu Parlamenta Federacije BiH i član je A-SDA.

Akcija „Pero“ je pokrenuta u novembru 2019. godine kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH uhapsili više osoba povezanih sa nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Podsjećamo, tada je uhapšen prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA.

On je i vlasnik Centra za obrazovanje „Vita Plus“ u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe koja je, prema navodima Tužilaštva USK, oštetila budžet za 200.000 KM, a pritom zaradila milione maraka. Osim Hadžipašića, hapšen je i pritvoren i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović. Ostalih desetak osoba brani se sa slobode, uz mjere zabrane.

Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca.

Ove osobe se sumnjče za izdavanje lažnih diploma, a zauzvrat su uzimale iznose od 1.000 do 25.000 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe