Savršen okus i odličnu dozu zdravlja nam nude jagode

IZVORbody.ba

Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda ima odličan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma. Jedino na što trebate pripaziti, ističu znanstvenici, jest da jagode budu organske i svježe jer ćete tek tada biti sigurni u to da ne sadrže štetne hemijske spojeve.

Jagode su odličan izvor folne kiseline
Jagode su odličan izvor folne kiseline, a već je poznato da manjak folne kiseline u tijelu može povećati rizik od nastanka ateroskleroze, bolesti kardiovaskularnog sistema koja povećava rizik od nastanka kognitivnih poremećaja.

Jagode štite od raka
Jagode su odličan izvor antocijanina, moćnih antioksidacijskih spojeva koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i pomažu u prevenciji razvoja raka stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da antocijanini djeluju i do čak 24 sata nakon same konzumacije.

Jagode su odličan izvor vitamina C
Samo jedna šoljica jagoda sadrži više od 100% od preporučene doze vitamina C. Istraživanja su pokazala da je vitamin C učinkovit u smanjenju kronične upale u tijelu i regulaciji razine LDL (lošeg) holesterola.

Jagode smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Jagode mogu ublažiti upalne reakcije u tijelu, smanjiti rizik od hipertenzije i sniziti loš (LDL) holesterol. Istraživanja pokazuju da žene koje dnevno jedu 3 ili više porcija jagoda, i drugog bobičastog voća, imaju 32% manje šanse za srčani udar.

Jagode su bogate vlaknima
Vlaknasta hrana važna je za vašu probavu jer vlakna pomažu radu crijeva. Redovita konzumacija jagoda potaknut će probavu i pomoći vam ako imate problema sa zatvorom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe