10.4 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

SAVJET UROLOGA: Evo kako spriječiti uporne upale mokraćnog mjehura…

Naime, mokraćna se cijev kod žena nalazi vrlo blizu vaginalnog i analnog otvora te je tako podložnija razvoju bakterija nego kod muškaraca.

Zato se žene često bore s tim nimalo ugodnim stanjem, koje itekako može otežati svakodnevicu.

Bakterija uzrokuje upalu

Kako dolazi do upale mokraćnog mjehura te šta poduzeti sumnjamo li na upalu, otkriva primarijus dr. Dalibor Čičin Šain, cijenjeni stručnjak urologije iz Zagreba.

“Bakterija Escherichia coli vrlo je čest uzročnik bakterija mokraćnog sustava. Spada u grupu koliformnih bakterija, dakle onih koje žive u crijevu (Enterokok, Enterobacter i dr.). Perzistencija E. coli u urotraktu viđa se kod žena češće nego kod muškaraca. Tipični su simptomi učestali nagon na mokrenje, pečenje i bol, ponekad s primjesama krvi u urinu. Nalaz bakterija u urinu, ali bez ikakvih simptoma upale, nazivamo asimptomatskom bakteriurijom”, govori dr. Čičin Šain.

 

Do upale mokraćnog mjehura najčešće dolazi ako je žena bila izložena hladnoći ili nakon spolnog odnosa, zbog veće izloženosti bakterijama, a tada je u velikom broju slučajeva riječ o kratkotrajnoj iritaciji mjehura.

“Ako su prisutni već navedeni simptomi, poput peckanja prilikom mokrenja, boli u donjem dijelu leđa, neugodnog mirisa urina, učestalog mokrenja, ali i povišene tjelesne temperature, potrebno je odmah se javiti svome liječniku obiteljske medicine koji će nas uputiti na pretrage krvi i urina te dobiti uvid u našu dijagnozu.

Ako su obradom isključeni predisponirajući faktori upale, a to su kamenac u bubregu ili mjehuru, zaostajanje urina bilo u bubrezima, bilo u mjehuru, taj oblik infekcije najčešće ne zahtijeva liječenje. Naime, bakterije perzistiraju u organizmu, ali mu ne štete. Drugi je problem ako su te bakterije uzrok recidivirajućih upala s navedenim tegobama. Tada je potrebno isključiti i riješiti predisponirajuće faktore. Ako ih nema, tada treba provoditi prolongiranu terapiju uroantisepticima”, ističe dr. Čičin Šain.

Mnogo tekućine i ljekarski nadzor

Dobra je vijest da si prilikom upale mokraćnog mjehura i same možemo olakšati simptome. No, pritom je važno imati na umu to da se ne smijemo “liječiti” bez stručnog nadzora.

“Ako je riječ o blagoj iritaciji urinarnog trakta, dobar dio problema može se riješiti samo uzimanjem veće količine vode, urološkog čaja i slično. Uz velike količine tekućine, simptomi će se povući za nekoliko dana i bez uzimanja antibiotika.

No, najčešća je greška samoinicijativno uzimanje antibiotika, ‘ostataka’ iz kućne apoteke, u neadekvatnoj dozi. Nakon samo jedne popijene tablete, sve naknadno učinjene urinokulture ostat će sterilne i neće se moći dokazati koja je bakterija izazvala upalu”, upozorava primarijus dr. Dalibor Čičin Šain.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe