Savez lovačkih organizacija u BiH apeluje na lovačka društva: Mučenje divljači kažnjivo i do 200 hiljada KM

Stoga Vas molimo da na društvene mreže ne objavljujete fotografije na kojima se na divljač naslanjaju predmeti i bez da divljač visi po haubama automobila, sa grana i slično.

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini oglasio se saopćenjem u kojem se navodi kako već duži period na području Evropske unije i među članovima FACE-a se vodi kampanja #signforhunting (potpiši za lov).

Naime, pokreti zelenih i zaštitnika životinja lobiraju i u svojim idejama idu dovoljno daleko da traže totalnu zabranu lova, a birokratskim putem već su uradili dosta da ograniče djelovanje lovaca.

– Razloga je mnogo, a na sve dodatno dolazi loš imidža lovaca koji (ne)svjesno kreiramo u javnom prostoru.

Slični napori dešavaju se i u regionu i samo je pitanje kada će doći do nas u većem obimu, iako i danas imamo zagovornika koji bi najradije ukinuli lov. Nakon otvorenja lova redovno se na društvenim mrežama dijele multimedijalni materijali koji nisu i ne smiju biti slika lova, lovaca niti lovstva.

Stoga Vas molimo da, u skladu sa lovačkom etikom i našim lijepim tradicionalnim običajima, na društvene mreže postavljate i objavljujete fotografije i videozapise na kojima je divljači odata počast što znači materijale bez krvi, bez pasa koji kidaju divljač, bez da se na divljač naslanjaju predmeti i bez da divljač visi po haubama automobila, sa grana i slično. Već imamo pritužbe od pojedinaca na materijale koji se dijele po socijalnim mrežama.

Kako smo pisali u više navrata mučenje divljači zakonski je kažnjivo i nosi kazne od 200 – 200.000 KM.

Apelujemo na lovačka društva da ukažu svojim lovcima na ove pojave, ali i da sva devijantna ponašanja članova i iskazano nepoštovanje prema divljači kazne u skladu sa svojim pravilnicima – poručeno je iz Saveza lovačkih organizacija u BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe