11.6 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Saudijska Arabija zabranila putovanja u Meku zbog rizika od širenja korona virusa

Ovakva odluka ne čudi obzirom na situaciju u regionu Bliskog istoka sa 33 slučaja u Bahreinu, 19 smrtnih slučajeva u Iranu, a potvrđeni su slučajevi zaraze i u Omanu, Iraku, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U srijedu je zabilježen prvi slučaj zaraze u Latinskoj Americi gdje je Brazilac obolio od bolesti uzrokovane još uvijek nepoznatim virusom.

U Italiji, koja se smatra evropskim rasadnikom korone, raste broj zaraženih – za sada je potvrđeno više od 450. Virus je stigao na svaki kontinent osim na Antarktik.

U unutrašnjosti Kine potvrđeno je više od 78.000 slučajeva, sa najmanje 2.744 smrtna slučaja. Grčka, Norveška i Sjeverna Makedonija potvrdile su prve slučajeve. U SAD je zabilježeno oko 60 slučajeva, a predsjednik Trump je naglasio da je zemlja ‘vrlo spremna’ za suočavanje s virusom.

I Danska bilježi prvi slučaj zaraze; radi se o muškarcu koji se nedavno vratio sa skijanja u sjevernoj Italiji.

EU komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides smatra da se radi o zabrinjavajućoj situaciji, ali da se ne smijemo predati panici. ‘Moramo biti svjesni dezinformacija, kao i ksenofobičnih izjava koje navode na pogrešno razmišljanje’, kazala je između ostalog Kyriakides.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe