Satelitski snimci pokazuju razmjere katastrofe: Došlo je do velikog pomjeranja tla, Petrinja se spustila za više od 10 centimetara

IZVORavaz.ba

Dr. sc. Alen Berta, konsultant u međunarodnoj kompaniji ‘CGI’ zadužen za područje promatranja planete Zemlje, objavio je satelitske snimke na kojima se vidi koliko je velika promjena reljefa izazvana potresima 29. i 30. decembra koji su tektonski zatresli Baniju.

Pomjeranje tla je većeg obima nego što je bilo kod serije razornih potresa koji su pogodili Italiju 2016. godine, gdje je poginulo preko dvije stotine ljudi.

– Uspoređujući snimke radarskog satelita ‘Sentinel 1’ od 18. prosinca. i 30. prosinca vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo, odnosno udaljilo od satelita za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 kilometara. Međutim, u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom – objavio je Berta na Facebooku.

EMSC izvijestio o dva nova umjerena potresa
– Ovoliko pomicanje tla je većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine. Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara – konstatirao je dr. Alen Berta.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) izvijestio o dva nova umjerena potresa u blizini Petrinje i Siska.

Drugi potres magnitude 3,1 zabilježen je u 6.37 sati

Razorni zemljotres u Petrinji

Prvi potres magnitude 3,2 prema Richteru dogodio se u petak ujutro u 4.52 sata, a epicentar je bio 12 kilometara jugozapadno od Petrinje.

Drugi potres magnitude 3,1 zabilježen je u 6.37 sati, a epicentar je bio 19 kilometara jugozapadno od Siska.

Kako javlja Seizmološka služba, potres u 6.37 sati imao je magnitudu 3,7.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe