Sarajka ime umrlog djeda pronalazi na biračkom spisku šeste izbore zaredom

Šišić kaže da je na biračkom mjestu na posljednjim izborima uzela glasački listić, ali je odbila glasati dok joj se ne objasni na koji način se namjerava riješiti problem

Merima Šišić vidjela je na biračkom spisku ime svog djeda koji je preminuo prije deset godina. Ovo su šesti izbori na kojima se njegovo ime ponavlja na spisku, navodi ona.

Njegovo ime na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Grbavica II” ona viđa od njegove smrti 2010. godine, piše BIRN.

“Pored toga, često bih ugledala i imena ostalih preminulih komšija iz djedove generacije. Djed bi svaki put bio, na moj zahtjev, prekrižen sa spiska bez dodatnih prepirki. To bi me barem donekle umirilo”, kaže ona i dodaje kako je birački odbor to odbio ove godine.

“Rečeno mi je da je mnogo takvih slučajeva i da nisam jedina”, navodi Šišić.

Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” kažu da su na izborni dan imali nekoliko prijava građana koji su uočili svoje preminule članove porodice na biračkom spisku. Ističu i slučajeve u kojim se ime preminulih članova porodice pojavilo na spisku ove godine iako u ranijem izbornom ciklusu imena nije bilo, objašnjava Jelena Tanasković-Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom”.

“Sve ovo upućuje da nadležni organi, u lancu odgovornosti za tačnost i ažurnost biračkog spiska, trebaju kontinuirano raditi kako se ne bi dešavale situacije koje prvo – očito i razumljivo – izazivaju stres i nelagodu članovima porodica, a s druge strane otvaraju prostor za zloupotrebe, ili pak doprinose rastu sumnje građana i građanki u integritet izbornog procesa”, smatra Tanasković-Mićanović.

Uzaludne žalbe porodica

Šišić kaže da je na biračkom mjestu na posljednjim izborima uzela glasački listić, ali je odbila glasati dok joj se ne objasni na koji način se namjerava riješiti problem. Rečeno joj je da je to u nadležnosti Centralne izborne komisije u BiH (CIK) te da se obrati njima.

Tada je objasnila da se obraćala CIK-u i prijavljivala nepravilnosti “bez da je uopšte traženo ime i prezime djeda”, te je upućena u Općinu Novo Sarajevo, koja je, kako joj je rečeno, u nadležnosti slanja spiska CIK-u.

Na biračkom mjestu su joj rekli da oni ne mogu prekrižiti nekoga jer ne mogu znati da je osoba zaista mrtva. Ona kaže da je nakon završetka glasanja napustila prostor za glasanje. Naglašava da većina ljudi ovaj problem shvata olako jer je neki član porodice mrtav “tek nekoliko godina”, te se tih nekoliko godina prihvata kao normalno te “nedovoljno vremena da se mrtvi skinu sa spiska”.

Ovaj slučaj nije usamljen. Tokom svakih izbora pojavljuju se nepravilnosti i građani prijavljuju da su vidjeli ime umrlog člana porodice na biračkom spisku. Uprkos višegodišnjim prijavama, čini se da nadležni ne uspijevaju trajno riješiti problem.

Iz Općine Novo Sarajevo objašnjavaju da je Centar za birački spisak izvršio provjeru za umrlu osobu, te utvrdio da je preminuo u općini Odžak te da jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ovlaštenje da upisuje i briše osobe sa evidencije prebivališta.

“Ukoliko birač na dan izbora vidi ime umrle osobe na biračkom spisku, taj se podatak unosi u Zapisnik o radu biračkog odbora čija se kopija dostavlja OIK-u. Ove godine nismo imali slučajeva da je birač na biračkom spisku vidio ime umrle osobe”, navode iz Općine.

Komplikovana procedura na leđima porodica

Maksida Pirić iz Centralne izborne komisije BiH kaže da ova institucija nema nadležnost da briše ime umrle osobe iz Centralnog biračkog spiska. Ona dodaje kako su u svim izbornim ciklusima imali situacije u kojima su obaviješteni da se na biračkom spisku nalazi ime umrle osobe.

Pirić objašnjava da porodica umrle osobe treba da se obrati matičnom uredu u kojem je ime umrle osobe zavedeno u knjigu umrlih te provjeri da li je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obaviješteno o smrti osobe, te ukoliko jeste, potrebno je provjeriti zašto MUP nije na osnovu obavijesti od matičnog ureda u bazu podataka građana (CIPS) uveo činjenicu smrti, jer, kako je rekla, Centralni birački spisak se izrađuje na osnovu CIPS-ove baze podataka i drugih podataka nadležnih organa.

Iz Općine Odžak kažu da umrla osoba jeste upisana u knjigu umrlih u ovoj Općini.

“Najvjerovatnije je izvještaj o smrti poslan u CIPS Novo Sarajevo nakon upisa osobe u matičnu knjigu umrlih, ali bi to trebali detaljnije potražiti u našoj arhivi. Matični ured će ponovo poslati službeno izvještaj o smrti navedene osobe u CIPS ili MUP mjesta prebivališta umrlog”, kazali su iz Općine.

Naveli su da do sada nisu imali ovakav slučaj, te da se prijava smrti umrle osobe provodi na zahtjev člana porodice, ali da općinska izborna komisija nakon različitih saznanja o postojanju imena umrlih osoba na biračkom spisku vrši provjeru i ažurira birački spisak na način da se takve osobe brišu iz njega i bez prijave od porodice.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe