17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Sarajevski policajci traže više plaće

IZVORavaz.ba

Sindikat policije i Vlade Kantona Sarajevo uskoro će započeti pregovore o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, jer je stari istekao prije nekoliko dana.

Pristati na uvjete
Ova informacija potvrđena nam je u Upravi policije, kojom rukovodi Nusret Selimović, policijski komesar, ali i iz Vlade i Sindikata. No, pitanje je hoće li ova Vlada KS pristati na uvjete policije.

Potvrđeno nam je da je Vlada KS već formirala svoj pregovarački tim, a prošle sedmice Sindikat je održao neformalni razgovor s ministrom MUP-a KS Admirom Katicom i Selimovićem kako bi ih upoznao s uvjetima.

Prema informacijama „Avaza“, Sindikat bi danas trebao održati sjednicu kako bi od Vlade tražio početak zvaničnih pregovora i iznio svoje uvjete.

U Sindikatu vjeruju da sve što je stečeno ne može biti dio izmjena, dok je ostavljen prostor da se povećaju koeficijenti za plaće.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije, potvrdio je za „Avaz“ da su pregovori u toku i da bi mogli biti uspješno okončani.

Na terenu
Prema starom kolektivnom ugovoru, koeficijent plaće policijskog službenika iznosi 2,70 KM, narednika 3,10 KM, inspektora 4 KM, a glavnog inspektora – komesara 6,95 KM. U Sindikatu će tražiti da plaće budu povećane, ali ne svima.

– Sindikat će tražiti povećanje plaće najviše za policijske službenike koji rade na terenu – rekao nam je Ećo.

Kako nam je potvrđeno, osnovna plaća policijskog službenika MUP-a KS iznosi 850 KM. S dodacima ne iznosi više od 1.200 KM.

Ko ima pravo na dodatak
U starom kolektivnom ugovoru je navedeno ko ima pravo na poseban dodatak na plaću policijskog službenika zbog prirode poslova koje obavljaju, ovlaštenja, rizika i odgovornosti.

Tako prema tom ugovoru pravo na poseban dodatak na plaću imaju službenici raspoređeni u Jedinicu za specijalističku podršku i to za iznos od 40 posto, te 30 posto ostali policijski službenici.

Kako nam je potvrđeno, osnovna plaća policijskog službenika MUP-a KS iznosi 850 KM. S dodacima ne iznosi više od 1.200 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe