SARAJEVO I U KORONI MAĆEHA KRAJINI! Ministrica zdravstva USK: “Ovakve radnje u Sarajevu nisu poštene prema Krajini”

Unsko-sanski kanton u protekla 24 sata bilježi rekordna 32 novozaražena slučaja zaraze i tri sm*tna ishoda.

Današnji rekordan broj, ali i 17 smrtnih slučajeva u prethodnih pet dana, dnevni bilans s preko 20 novozaraženih, znak je za alarm i P00ŠTRAVANJE mjera, rečeno je na sastanku Kriznog štaba.
Strahuje se da je na području Unsko-sanskog kantona puno veći broj zaraženih jer na osnovu broja testova koji se iz Unsko-sankog kantona šalju na UKC u Sarajevo broj pozitivnih nerijetko prelazi polovinu.

Naime, broj testova koji se iz USK šalju u Sarajevo iznosi maksimalnih 50, a samo su danas na području Kantona zabilježena 32 pozitivna, odnosno 64 posto.

– Nepravedno je ovo šta se radi u Sarajevo. Dnevni iznos testova koji se iz USK šalju na UKC u Sarajevo je maksimalnih 50, dok isti taj UKC za Sarajevo radi analizu preko 500 testova dnevno, a razlika u broju stanovnika Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo nije 10 puta. Danas smo poslali zahtjev za povećanjem broja testova koje dnevno šaljemo u Sarajevo, kazala je minsitrica Ćemalović.

Podsjećamo, pored 32 novozaražena slučaja u USK, danas je u čitavoj državi 0B0REN rekord novozaraženih. Naime, u protekla 24 sata U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zaraza koronavirusom potvrđena je kod 926 osobe. Preminulo je 14 osoba. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.278 uzoraka, od kojih su 654 pozitivna na koronavirus.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je izvršeno testiranje 730 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 268 osoba.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe