1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Sarajevo dobija još jednu žičaru: Povezivat će gradski park Betaniju i Nahorevska brda.

Osim načelnika Nedžada Ajnadžića, savjetnika i predstavnika nadležnih općinskih službi, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koje je predvodio direktor Hamdija Efendić, te predstavnik kompanije Leitner za Balkan Frank Furlani, firme koja je specijalizovana za gradnju žičara.

Kako je navedeno u prezentovanom projektu, autori Enes Čovrk i Dejan Gavrić, iz „IPSA Instituta“ su naveli da se u konkretnom slučaju na trasi žičare dužine do 2,5 kilometara može instalirati do 40 kabina kapaciteta po deset putnika po kabini i prevesti do 1.400 putnika tokom jednog sata.

Novopostavljena žičara bi imala vijek trajanja do 40 godina i vrijednost ove investicije računajući samo instalaciju opreme i postrojenja, bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobijanja potrebnih odobrenja i saglasnosti, iznosi oko 20 miliona KM.

Nakon prezentacije studije izvodljivosti predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS su dali podršku ovom projektu uz nekoliko sugestija vezanih kako bi on u što kraćem i jednostavnijem postupku bio okončan na zadovoljstvo naših sugrađana.

Jedan od prioriteta
Svi prisutni su se usaglasili da je tehničko rješenje izgradnje nove žičare izvodljivo.

– Nakon što sam saslušao sve sugestije i prijedloge moram reći da će ovo biti jedan od projekata u vrhu prioriteta za Općinu Centar. Svjesni smo da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zahtijeva najviše sredstava i vremena stoga ćemo pojednostaviti proceduru da novu trasu žičare vodimo van naseljenog mjesta pa ako to znači i izgradnju međustanice. Na Nahorevskim brdima planiramo izgradnju manjih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta, te izgradnju pješačke, biciklističke i motokros staze koje ćemo uvezati sa izletištem na Skakavcu, kako bismo upotpunili ovaj sadržaj. Također mi je bitno mišljenje savjeta mjesnih zajednica „Betanija-Šip“, „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“ gdje ćemo putem Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice održati javne rasprave da čujemo mišljenje naših sugrađana o ovom projektu. Naredni korak je izrada idejnog projekta i ekonomske studije nakon čega ćemo Općinskom vijeću Centar prezentovati ovaj projekat i dati vijećnicima na odlučivanje – objasnio je Ajnadžić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe