Sarajevo čeka 9.400 vakcina: Evo kada stižu

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo proveo je postupak nabavke i donesena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku vakcina za sezonsku gripu. Za period od dvije godine planirana je nabavka 18.800 vakcina, dakle za sezonu 2020/21 – 9.400 doza četverovalentne inaktivirane vakcine protiv gripe. Prema izjavi dobavljača, kažu u Zavodu, isporuka se očekuje sredinom novembra, tako da će u tom periodu početi i vakcinacija stanovništva.

“Blagovremeno planirajući, Zavod je finansijskim planom za 2020. godinu predvidio veća sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe, što je omogućilo da za ovu sezonu obezbijedimo 9.400 vakcina, u odnosu na prethodne godine kada se na nivou sezone nabavljalo 8.000 doza”, kažu iz Zavoda.

Naglašavaju ovo značajnim zbog situacije na tržištu, posebno jer su “proizvođači već uputili obavijest da u ovom momentu, osim već naručenih količina, više neće biti u mogućnosti osigurati dodatne, jer je gotovo cjelokupan fokus na istraživanju i proizvodnji vakcine protiv Covid-19”. Kao i prethodnih godina, nabavka vakcina se odnosi za rizične grupe, naveli su iz ZZO KS-a.

“Najbolja mjera prevencije respiratornih infekcija je vakcinacija. Svake godine se provodi vakcinacija protiv virusa gripe, ali zbog pandemije ove godine se preporučuje masovnija vakcinacija stanovništva, osobito zdravstvenih radnika, hroničnih bolesnika i svih drugih rizičnih skupina i djece”, kaže nam dr. Nina Hrabač, specijalista infektolog Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, uz preporuku vakcinacije, naročito starijih osoba, pneumokoknom vakcinom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe