5.1 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Saradnja nacionalnih parkova Una i Biogradska gora

Potpisivanjem ove Povelje dva zaštićena područja imaće priliku da sarađuju i razmjenjuju iskustva i najbolje prakse iz oblasti zaštite prirode i turističkih ponuda zasnovanih na održivom razvoju, kao i međusobnoj podršci u kreiranju i provođenju aktivnosti od zajedničkog interesa. Razmjena iskustava nacionalnih parkova će se ogledati i u podršci kolega iz NP Biogradska gora u izradi aplikacije za nominaciju Martinbrodskih slapova za prijem na UNESCO listu Svjetske prirodne baštine obzirom da su stekli određena iskustva i znanja pri nominaciji bukovih šuma NP Biogradska gora. Martinbrodski slapovi se već nalaze na tentativnoj listi.

“Pored saradnje sa Nacionalnim parkovima evropskih razvijenih zemalja mnogo nam je bitna i regionalna, od koje sve počinje. Pored uobičajnih oblika saradnje i razmjene iskustava zajedno ćemo raditi na dostizanju svjetskih standarda u očuvanju zaštićenih područja. Insistiraćemo na zajedničkom apliciranju ka evropskim fondovima za prekograničnu saradnju, sve u cilju razvoja, edukacije, istraživanja i promotivnih aktivnosti. Brendiranje naših parkova na globalnom tržištu, je jedan od naših strateških prioriteta”, kazao je prilikom potpisivanja direktor NPCG Elvir Klica i dodao da će ovakve aktivnosti biti praksa u radu NPCG.

Direktor NP Una Amarildo Mulić koji je ujedno i predsjednik UO Mreže zašićenih područja koja broji 97 članova u regionu, istakao je da je potipisivanje povelje naznaka da je potrebna saradnja u regionu u dijelu zaštite prirode.

„Danas nam je bila čast da potpišemo svečanu povelju o bratimljenju. Cilj nam je da nacionalni parkovi, svako u svom domenu, postanu generatori održivog razvoja. To je princip rada i vizija ne samo NP Una, već i većine parkova u regionu, a pogotovo onih u Crnoj Gori. Ovo je naša prva Povelja o bratimljenju sa nekim od nacionalnih parkova u regionu. Danas želimo poslati poruku da bez obzira na kilometarske udaljenosti možemo sarađivati u marketinškom i promotivnom smislu, ali isto tako i na prijenosu znanja i iskustava kada je u pitanju upravljanje zaštićenim područjima“, poručio je Mulić.

O sajmu
Sajam CMT (Caravan, Motor, Tourismus) u Štutgartu je najveći sajam turizma za široku publiku u Europi, a održava se na ukupno 120.000 m2 izložbenog prostora kojeg tokom 8 dana trajanja posjeti gotovo 300.000 posjetilaca.

Na sajmu su učestvovale sve poznate svjetske turističke zemlje, destinacije i brendovi vezani za turizam, kao i zemlje koje kane to biti. Između ostalih na Sajmu su svoju turističku ponudu prezentirale sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Bosne i Hercegovine.

U duhu uspostavljene saradnje i potpisane Povelje, Nacionalnom parku Una je bez naknade ustupljen dio prostora na štandu parkova Crne Gore na kojem smo imali priliku prezentirati naše prirodne i kulturne vrijednosti i turističku ponudu.

Nadamo se da će ubuduće i država Bosna i Hercegovina stvoriti uslove da svi zainteresirani subjekti iz oblasti turizma i turizmu srodnih djelatnosti iz naše zemlje mogu po povoljnim uslovima učestvovati na ovom ili sličnim sajmovima svjetskog ranga obzirom da se radi o sajmovima sa vrlo visokim cijenama najma prezentacijskog prostora.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe