Saopštenje Kluba SDA u Skupštini USK: Vlast u Krajini neozbiljna i neodgovorna

Od početka mandata jasno je da parlamentarna većina u Skupštini USK ne funkcionira i kao rezultat toga imamo situaciju da Skupština Kantona pravi dva puta godišnje pauze u zasjedanju po nekoliko mjeseci. Kad se nakon toga sazove sjednica na dnevni red dobijemo materijale koji nisu prošli poslovničku proceduru kao što je juče bio slučaj.

Osam mjeseci nakon proglašenja pandemije koronavirusa Skupština nije razmatrala nijedan materijal ni odluku vezanu za saniranje posljedica pandemije, uključujući i izvještaj o utrošku 24 miliona KM koje je na račun našeg Kantona u tu svrhu uplatila Vlada Federacije.

Vladajuća većina krivca za svoje neuspjehe traži u opoziciji, zaboravljajući da nije posao opozicije da osigurava većinu na sjednicama. Napominjemo da je jedan od zastupnika većine napustio sjednicu pred samo glasanje o dnevnom redu.

Što se tiče Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji Vlada pokušava zloupotrebiti huškajući protiv opozicije boračku populaciju, naglašavamo da je SDA inicirala donošenje tog zakona još u proljeće, a da je USK skoro posljednji kanton koji razmatra ovaj zakon. Neusvajanje dnevnog reda je prilika da predlagač razmotri sve manjkavosti na koje su boračke kategorije i politički subjekti ukazali u vezi sa predloženim zakonom i pokuša to korigirati do naredne sjednice. Najviše nezadovoljstva spram predloženog zakona izrazila je vladajuća ASDA upućujući čak 12 amandmana. To dovoljno govori o stabilnosti vladajuće većine.

Jučerašnje neodržavanje sjednice je samo potvrda nestabilnosti koju građani Kantona gledaju već pune dvije godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe