15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

SANSKI MOST: UPRKOS DUBIOZI OBAVILI VIŠE OD HILJADU OPERACIJA

Ovo je istaknuto u petak na pres-konferenciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi, gdje je rečeno kako je uprkos svim poteškoćama, ekonomskim i organizacijskim, ova zdravstvena ustanova u protekloj godini uspješno radila, a usluge sekundarne zdravstvene zaštite pružene su za preko 11.000 pacijenata.

Kako bi omogućili normalno poslovanje, zaposlenici bolnice se već godinama odriču dijela primanja koje im pripada po kolektivnom ugovoru, tako da je ovo jedina zdravstvena ustanova u Unsko-sanskom kantonu, pa i šire, gdje radnici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese.

“Zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti. Ovakvu situaciju smo prihvatili kao žrtvu, tako da već godinama funkcioniramo na ovaj način, sve zbog ušteda”, kaže direktor bolnice Mustafa Avdagić.

Prema njegovim riječima, svih proteklih godina nisu se uspjeli izboriti za nedostajuća sredstva, a krivicu adresira na Zavod zdravstvenog osiguranja USK, iz čijeg se budžeta finansira sektor zdravstva u ovom kantonu.

“Apsurdno je da pojedini domovi zdravlja imaju veću finansijsku tranšu od nas, a mi liječimo pacijente iz dvije općine – Sanskog Mosta i Ključa – i pružamo usluge sekndarne, pa i tercijarne zdravstvene zaštite. U bezbroj navrata smo razgovarali na ovu temu i nikada nismo našli zajednički jezik”, kaže Avdagić.

Prema njegovim riječima, ovakav način finansiranja onemogućava ih u mnogim segmentima, poput nabavke neophodnih medicinskih aparata i tehnike, pa se snalaze kako znaju i umiju.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK kažu kako se ustanove u oblasti zdravstva na području USK finansiraju proporcionalno broju zdravstvenih osiguranika koji žive u pojedinim općinama.

Navode da u Sanskom Mostu i Ključu živi malo osiguranika i njihov broj iznosi tek nešto preko 50 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim općinama, što je najlošiji procenat u USK.

U sanskoj bolnici navode kako su, uprkos svemu, a ponajprije vlastitim odricanjima, uštedama i transparentnosti te donacijama uspješno okončali prošlu godinu. O tome, kako navode, najbolje svjedoči podatak da su u 2019. godini obavili preko hiljadu operativnih zahvata i spasili na desetine ljudskih života.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe