8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Sanski Most: Desetočlana porodica treba pomoć

Destočlana porodica Fafulović živi u sanskom selu Podlug u vrlo teškim ekonomskim uslovima i bez ikakvih izvora prihoda.

Almir Fafulović i njegova supruga Anita u Sanski Most su došli prije nešto više od godinu dana iz okoline Travnika u potrazi za poslom i boljim životom, prenose Nezavisne.com.

Osim supružnika, porodicu čine njihove tri kćerke sa četvoro male djece te maloljetni sin.

Almir kaže kako su sve kćerke prošle kroz neuspjele brakove i sada je sva briga o njima i unucima pala na njega.

Tokom preostalog dijela godine supružnici rade teške fizičke poslove, poput cijepanja i unošenja drveta za ogrev, kosidbe trave ili uređivanja živica.

Poznanici i komšije kažu kako su vrijedni i za njih imaju samo riječi hvale. Međutim, kako kažu, zimi nema posla pa se ne može ni zaraditi, a trenutno čitava porodica živi u teškoj neimaštini, s nedovoljno hrane i drugih potrepšti”Došlo nam je do grla, jer u drugačijem slučaju pomoć ne bih tražio. Sposoban sam da zaradim, ali ovo je period kada nema posla, a djeci treba hrana. Ni drveta za ogrjev nemamo dovoljno, u svemu oskudijevamo. Kada bismo prebrodili ovaj težak period sve bi bilo mnogo lakše”, kaže Fafulović.

Njih desetoro stanuju u iznajmljenoj kući u Podlugu, čiji je vlasnik sada u Beogradu, te plaćaju mjesečnu kiriju i režije, a Almir kaže kako u rodnom kraju ne posjeduju nikakvu imovinu.

On pati od epilepsije, zbog čega nije u mogućnosti da pronađe neko stalno zaposlenje. Pored njega, jedino je supruga sposobna da privređuje, jer su kćerke okupirane brigom o maloj djeci. Fafulović kaže kako je, kada je počeo rat, pohađao peti razred, da je prekinuo i nikada okončao osmogodišnje obrazovanje.

Dodaje kako kod nadležnih institucija u Sanskom Mostu nisu registrovani. Ovoj porodici je trenutno najpotrebnija pomoć u hrani i odjeći, ali i ogrevu, kojeg nemaju dovoljno. U dvorištu drže kokoške i patke, ali sve je to nedovoljno za život, jer su potrebe desetočlane porodice zaista velike.

Svi koji žele da im pomognu da prebrode ovaj težak period mogu ih posjetiti u Podlugu na broju 107 ili više informacija mogu dobiti na telefon 060/327-8271.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe