15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Sanski Most: 78 godina Podgrmeča

Nogomet u Bosni i Hercegovini se igra više od stotinu godina, a prvi klubovi u ovoj državi su nastali 1905. i 1908. godine.Tih godina Bosna i Hercegovina je bila u sastavu drugih država, konkretno, Austro-Ugarske, novoosnovane države, Kraljevine SHS, a zatim Kraljevine Jugoslavije.

Historijski podatak kaže da je zvanični Dan državnosti BiH 25. novembar, a taj datum se obilježava kao takav od 1943. godine, kada se dogodilo zasjedanje ZAVNOBiH-a, te od tada BiH ima današnje okvire i današnji službeni naziv.Prvi nogometni klub koji je nastao u Bosni i Hercegovini zvaničnog imena kakvo nosi i danas, dakle Republici Bosni i Hercegovini, ali i u čitavoj tada novoosnovanoj SFRJ, jeste Nogometni klub Podgrmeč iz Sanskog Mosta.

Nogometni klub Podgrmeč je zvanično osnovan 4. aprila 1944. godine, a boje kluba od tada pa do današnjih dana nisu se mijenjale, te su to zelena i žuta, kao što je prepoznatljivo i prema grbu kluba koji nosi te dvije boje.

Nakon osnivanja NK Podgrmeč, narednih godina uslijedilo je i osnivanje velikog broja bosanskohercegovačkih nogometnih klubova koji danas imaju reputaciju najvećih i sa najsvjetlijom tradicijom, među kojima su, između ostalog, FK Sarajevo ili NK Čelik Zenica.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se