Samo tri dijela tijela treba prati svaki dan: Svakodnevno tuširanje uopće nije zdravo

Ljekari upozoravaju, ako (pre)često perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije.

Većina ljudi tušira se, u prosjeku, jednom dnevno, a u ljetnim mjesecima i češće. Je li to zdravo? Ako pitate liječnike, baš i nije.

Liječnica i dermatologinja Sandy Skotnicki upozorava da prečesto pranje tijela od glave do pete sapunom i vodom može dovesti do različitih problema s kožom, poput ekcema, isušivanja i drugih kožnih bolesti. Umjesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene dijelove tijela – pazuhe, prepone i stopala, prenosi Večernji.ba.

S njom se slaže i liječnica Robynne Chutkan koja objašnjava da, ako perete cijelo tijelo sapunom, možete uništiti korisne bakterije.

– Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem kože, gubimo zaštitu i podložniji smo vanjskim utjecajima koji mogu biti itekako štetni. Ono što je bitno prati svakodnevno su pazusi, prepone i stopala. Ostatak tijela dovoljno je isprati vodom, čak i ako ste odradili trening prije tuširanja – objašnjava Chutkan.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, otkrilo je da određene vrste bakterija koje su živjele na koži ispitanika imaju veze s nižim rizikom od raka kože u usporedbi s ljudima kod kojih te bakterije nisu pronađene.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe