25.6 C
Bihać
Utorak, 24 Maja, 2022

SAD se neće priključiti inicijativi WHO-a u razvoju cjepiva

Više od 170 država razgovara o priključenju inicijativi za cjepivo poznatoj kao COVAX, koja je već dobila jamstvo Europske komisije od 400 milijuna eura.

Projekt su organizirali Savez za cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO.

U izjavi u utorak glasnogovornik Judd Deere rekao je da “multinacionalne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće ograničiti SAD”.

“Ovaj predsjednik neće štedjeti sredstva kako bi osigurao da svako novo cjepivo odgovara našem zlatnom standardu FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) za sigurnost i djelotvornost, da se temeljito testira i spašava živote”, dodao je Deere.

SAD se povukao iz WHO-a u srpnju

Američka odluka donesena je nakon što se Trumpova administracija povukla iz WHO-a u srpnju, tvrdeći da Peking ima prevelik utjecaj u organizaciju te da slijedi samostalnu strategiju u razvoju cjepiva.

COVAX, koji organiziraju savez cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO, kaže da ima najveću i najraznolikiju zalihu mogućih cjepiva na svijetu.

Izvršni direktor CEPI-ja  Richard Hatchett prošli je tjedan pozvao države na suradnju u pronalasku cjepiva uz tvrdnju da će zemlje koje rade same stvoriti “nekoliko pobjednika i mnogo gubitnika”.

COVAX planira kupiti 2 milijarde potencijalnih cjepiva, od više proizvođača, do kraja 2021.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se