11 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

S Ljiljanima u sabor HR. Meškić: Vratit ću dignitet Bošnjacima u Hrvatskoj

Tridesetpetogodišnji Bermin Meškić, kandidat SDA Hrvatske u 12. izbornoj jedinici za zastupnika bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj koji će se održati 5. jula, predao je ove sedmice Državnom izbornom povjerenstvu Hrvatske (DIP RH) svoju kandidaturu,
DIP-u Hrvatske dostavio je i 1.123 potpisa birača, čime njegova kandidatura na predstojećim parlamentarnim izborima postala i službena.

Konsolidirati Bošnjake

Meškić je naveo da je njegovu kandidaturu podržala ne samo Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) već i 36 manjinskih, zavičajnih, braniteljskih i kulturnih udruženja. U kratkom periodu u dva navrata je uspio da obiđe cijelu Hrvatsku i posjeti svako mjesto u kojima Bošnjaci žive.

Meškić ove izbore smatra političkom prekretnicom za Bošnjake u Hrvatskoj, te “svojom kandidaturom jamči da će vratiti dignitet Bošnjacima i učiniti ih potpuno vidljivim na političkoj sceni Hrvaske, ali i na drugim poljima”.

Konsolidirati Bošnjake mu je prioritet. Proteklih pet godina Bošnjake je u Hrvatskom saboru predstavljala Albanka Ermine Lekaj Prljaskaj.

“Nismo zadovoljni dosadašnjim radom Ermine Lekaj Prljaskaj. Skoro duplo manje ima Albanaca od Bošnjaka. Velikim brojem kandidata na prošlim izborima izvršena je disperzija glasova pa je gospođa Lekaj Prljaskaj dobila posljednje izbore. Zasigurno je krivica i na dosadašnjim istrošenim ljudima kod Bošnjaka u Hrvatskoj koji se žele bez dosljednosti žele domoći određenih beneficija. Kad se tako poslože prioriteti onda je – gubitak zagarantiran. Ta praksa se mora promijeniti ukoliko želimo voditi politiku koja Bošnjacima daje vidljivost. Potrebno je vratiti izgubljeno povjerenje s kojim su Bošnjaci jako puno razočarani, kaže nam Meškić.

Tvrdi da ima najperspektivniju ekipu koja u prosjeku ima 26 godina, te da su to “mladi i obrazovani ljudi, rođeni u Hrvatskoj koji dijele svoje stavove s Berminom”.

“Borit ću se da Bošnjaci u sklopu 12. izborne jedinice imaju svog posebnog zastupnika jer nas nominalno ima 33 tisuće u Hrvatskoj, ali je ta brojka, a u to se svakodnevno uvjeravamo, kudikamo veća. Zbog posebnih zasluga Bošnjaka u Domovinskom ratu, u kulturi, znanosti i sportu najmanje što možemo imati jeste zaseban zastupnik u Saboru, bez ikakve konkurencije od drugih nacionalnih manjina. Bošnjaci su dali 25.000 sudionika Domovinskog rata, od kojih je 1.168 poginulo za Hrvatsku. Svaki 7. poginuli hrvatski vojnik je bio Bošnjak. Mi to nikada ne smijemo zaboraviti niti dozvoliti bilo kome i bilo gdje da se to zaboravi. Mi smo danas garancija da se to zaboraviti ne smije””, veli Meškić.

Najavio je i da će se zalagati i za izgradnju bosanske kuće u Zagrebu.

“Podržavat ću proporcionalno zapošljavanje Bošnjaka po nacionalnom ključu na lokalnoj i regionalnoj razini temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Formirat ću Savjet svih nacionalnih manjina koje su u našoj skupini. Borit ću se za jačanje suradnje i odnosa dviju država. Želim pomoći svojoj matičnoj domovini BiH na europskom putu i njenoj integraciji među članice EU. Politika mi je sredstvo, a ne cilj. Sredstvo da prepoznamo potencijal kod Bošnjakinja i Bošnjaka u gospodarstvu, kulturi, znanosti, obrazovanju, sportu”, dodaje Meškić.

Ima plan kako pomoći i Bosni i Hercegovini. Poticat će proizvodnju i izvoz prepoznatljivih proizvoda iz BiH koji su evropski pa i svjetski brandovi.

“Izvoz iz BiH najvećim dijelom ide preko Hrvatske pa ćemo voditi brigu i o tome da se proporcionalno izvoze proizvodi u i kroz Hrvatsku kao što Slovenija i Hrvatska uvoze u Bosnu“, smatra on.

Bogata biografija

Bermin Meškić je magistar prava. Pravnik u Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj osam godina.

Bio je član Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH (manjinska Vlada). Završio je diplomatsku akademiju u Zagrebu.

Meškići su inače rodom iz Novog Šehera kod Maglaja, a Bermin je rođen u Doboju. On i njegova porodica u Hrvatsku su došli kao izbjeglice na početku agresije na našu domovinu.

Već pet godina daje besplatnu pravnu pomoć. Riješio je 120 slučajeva riješio bez ikakve naknade. Vodio je pet godina humanitarnu organizaciju Zirat, i to sa mnogo uspjeha. Bez oraha je u džepu, kako napominje. Neovisan je u svom djelovanju i potpuno slobodan. Elokventan je i što je najprepoznatljivije u njegovom radu i djelovanju jeste da ima svoj stav, a ne tuđu natruhu. U sebi nosi bosanski duh, vedrinu i optimizam.

Dok je bio u „manjinskoj vladi“ uspio se izboriti za odluku da Bošnjaci u Hrvatskoj dobiju svoj grb i zastavu. Ljiljani su izvješeni na pročelju Općine Vojnić u Karlovačkoj županiji.

Prvo što će napraviti kada postane saborski zastupnik bit će da će u spomen parku uz Zagrebačku džamiju odati dužno poštovanje poginulim Bošnjacima braniteljima.

Onu su, veli, utkani u slobodu svakog čovjeka danas u Hrvatskoj.

Ambiciozno najavljuje. Sazvat će predstavnike svih asocijacija kojih je nemali broj i sinergijski zajedno ispitati i vidjeti što treba Bošnjacima u cijeloj Hrvatskoj. Prvi odlazak van Hrvatske planira upriličiti Sarajevu i susresti se s bošnjačkim i najvišim predstavnicima države BiH.

Navija za “Zmajeve”, voli “Želju” i “Sarajevo”

Sarajevski zet Bermin Meškić voli nogomet i bodri “Zmajeve” i hrvatske “Vatrene” kada god igraju. Otuda ističe da podjednako voli i “Želju” i “Sarajevo”, ali u Hrvatskoj više prednosti daje “Dinamu” u odnosu na “Hajduk”.

Hobi mu je planinarenje. Najbolja sevdalinka „Prođoh Bosnom kroz gradove“.

Voli kuhati hranu te stoga uživa u kuhanju vikendom. Sa svojom suprugom Nejrom se natječe ko će bolju hranu skuhati.

Omiljeno jelo mu je Bosanski lonac u Zagrebu. Priznaje kada je supruzi poklonio cvijeće.

“To je bilo prije tri dana kada sam se vraćao iz Bosne. Bosansko cvijeće ljepše miriše”.

Bermin ne zaboravlja ni kulturno osvješćivanje. Zadnja predstava koju je pogledao bila je „Tko pjeva zlo ne misli“ u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Završavajući naš razgovor rekao je da su ga na izlazu iz stana u Zagrebu dječica Narin i Mak zagrlili te zapjevao poznatu sevdalinku „Prođoh Bosnom kroz gradove“ upućujući se na predizborni skup kojeg ima večeras u Rijeci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe