31 C
Bihać
Utorak, 16 Augusta, 2022

Rusmir Baljić: Broj oboljelih od COVID-19 će rasti u naredne dvije sedmice

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, smatra da je Bosna i Hercegovina na vrijeme krenula sa mjerama u cilju sprečavanja širenja korona virusa, ali da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice, kao što je bio slučaj sa ostalim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Do današnjeg dana, do 16,30 sati, ukupno smo testirali 480 osoba, od kojih su 52 bila pozitivna i to u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 24, Zeničko-dobojskom osam, Unsko-sanskom šest, Bosansko-podrinjskom četiri, Zapadno-hercegovačkom tri, Srednjo-bosanskom jedan, dok Tuzlanski i Kanton 10 još uvijek nemaju registrovane slučajeve”, pojasnio je Baljić.

Podsjetio je da su registrovana i tri smrtna slučaja, i to u Bihaću, Konjicu i Sarajevu.

“Mi u BiH smo jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja ove infekcije. Ova infekcija se ne može liječiti nikakvim lijekovima. Ono što je bitno, a to je da se pridržavate uputa kriznog štaba i da smanjite kontakte. Jedini način da se ova pandemija zaustavi je da se prekine širenje. Trebamo biti realni i reći da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice kao što je bio slučaj sa svim zemljama. Ja se nadam da ćemo sredinom ili krajem aprila biti u onoj situaciji kada imamo silaznu putanju broja novooboljelih”, kazao je Baljić.

On se u obraćanju osrvnuo i na testiranja, rekavši kako se masovna testiranja ne mogu raditi na onima koji nemaju nikakve simptome.

“Testirati što je više moguće, međutim, testirati sve one koji imaju simptome. Ne mogu se raditi masovna testiranja na osobama koje nemaju nikakve simptome”, rekao je Baljić.

Odgovarajući na pitanja novinara o ženskoj osobi koja je jučer preminula u kolima hitne pomoći na području Ilidže, u Kantonu Sarajevo, rekao je da se ta osoba nije javljala u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Baljić je rekao kako ima informaciju da će naredne sedmice doći oko 150.000 testova za korona virus.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se