Ruski ljekari napravili lijek koji suzbija koronu?

Ruski ljekari iz Stavropoljskog kraja napravili su lijek koji suzbija virusnu aktivnost Covid-19, a lijek je ispitan u institutu Gamaleja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja tog regiona.

“Grupa ljekara iz gradske klinike u Pjatigorsku napravila je lijek koji suzbija virusnu aktivnost Covid-19. Toksičnost i antivirusna aktivnost lijeka već je ispitana u Centru za kontrolu kvaliteta imunobioloških lekova Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Ministarstva zdravlja Rusije”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, ispitivanja su dokazala da se pri dozi od 1 mg/ml virusno opterećenje smanjuje za 5,3 do 13 puta u poređenju sa kontrolnom grupom zaraženih ćelija na koje nije djelovao lijek, prenosi Sputnik.

Ističe se da je metod liječenja koji predlažu ruski ljekari poznat kao “antisens terapija” i zasnovan je na blokiranju RNK virusa.

Kako se objašnjava, RNK u ljudskoj ćeliji uvijek se sastoji od jednog lanca i za svaku njenu funkciju je neophodno da ona ostane jednolančana. Zbog toga je najjednostavniji način da se naruši njen rad dodavanje drugog lanca.

“Što se tiče liječenja Covid-19, ljekari iz Pjatigorska su odabrali neophodni antisens lanac za blokiranje RNK virusa SARS-CoV-2”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da istraživačka grupa trenutno pregovara sa farmaceutskim kompanijama i državnim fondovima rizičnog kapitala čija je djelatnost povezana sa finansiranjem novih ruskih lijekova, kako bi postojala mogućnost da se započne i faza pretkliničkih ispitivanja, prenose Nezavisne novine,

“Studija ljekara iz Pjatigorska uliva nadu da će se nastati efikasan lijek protiv Covid-19”, zaključuje se.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe