17.9 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Ruske, kineske i iranske hakerske grupe su se pokušale umiješati u predsjedničke izbore u SAD-u

Iz ove kompanije je rečeno da je ista ruska hakerska grupa za koju su američki tužitelji već jednom utvrdili da je odgovorna za napade na demokratsku predsjedničku kampanju 2016. godine i nedavno svoje aktivnosti usmjerila na nacionalne i državne stranke u SAD-u te savjetnike koji rade i za republikance i demokrate.

Najviši američki službenici za kibernetsku sigurnost su priznali da je Microsoft otkrio pokušaje kompromitacije e-mail naloga ljudi i organizacija koje su povezane s predsjedničkom utrkom, ali su rekli da nema dokaza da su pod utjecajem hakera i izborni sistemi.

U izvještaju Microsofta se navodi da je ruska hakerska grupa ciljala više od 200 organizacija od kojih su mnoge direktno ili indirektno povezane s predstojećim izborima.

Broj organizacija koje ciljaju kineske i iranske grupe nije preciziran, ali je poznato da su se kineski hakeri usmjerili na kampanju Joea Bidena i najmanje na jednu osobu koja je ranije bila povezana s Trumpovom administracijom. Između maja i juna ove godine iranski hakeri su se pokušali prijaviti na račune dužnosnika Trumpove administracije i osoblja.

Microsoft ima timove koji prate sofisticirane hakerske grupe, a izvještaj koji su objavili predstavlja najdublji uvid u to da hakeri ciljaju izbore 2020. u SAD-u, međutim njihov izvještaj ne predstavlja ukupnost stranih napada na izbore.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se