16.7 C
Bihać
Utorak, 26 Septembra, 2023

Rusija zabranila ulazak u zemlju osmorici visokih američkih zvaničnika među kojima je i direktor FBI-ja

IZVORavaz.ba

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je nametnulo zabranu ulaska u zemlju osmorici visokih američkih zvaničnika. Ovakav potez dolazi nakon što je administracija Džoa Bajdena (Joe Bidena) protjerala ruske diplomate.

Na listi onih kojima je zabranjen ulazak u ovu zemlju su državni advokat Merik Garland (Merrick) i ministar nacionalne sigurnosti Alejandro Majorkas (Mayorkas).

I za direktora FBI-a Kristofera Vraja (Christopher Wray) važi ova zabrana, kao i za direktoricu Nacionalne obavještajne uprave Ejvril Hejns (Avril Haines), ali i Suzan Rajs (Susan Rice), koja se trenutno nalazi na čelu Vijeća za unutrašnju politiku.

Osim toga, bivši šef CIA-e R. Džejms Vulsij (James Woolsey), kao i Džon Bolton (John), bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trampa (Trump), također su na ovoj listi.Rusko ministarstvo zabranilo je ulazak u zemlju i čelniku Saveznog zavoda za zatvorske kazne Majklu Karvahalu (Michaelu Carvajalu).

Podsjećamo, prije dva dana je administracija američkog predsjednika protjerala ruske diplomate iz SAD-a zbog miješanja u izbore prošle godine kao i cyber napada. Međutim Rusi u svom saopćenju kao glavni razlog za zabranu ulaska visokim zvaničnicima SAD-a navode da su uključeni u razvijanje i provođenje proturuskog političkog pravca SAD-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe