20.1 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Rusija objavila četiri glavna cilja. Jedan je ozbiljna prijetnja Moldaviji

DOPISNIK Sky Newsa Mark Stone objavio je zanimljivu analizu ruskih ciljeva “specijalne vojne operacije”, kako Kremlj naziva invaziju na Ukrajinu. Naime, visoki zapovjednik ruske vojske Rustam Minekajev danas je rekao da druga faza ruske operacije ima četiri glavna cilja. To su:

  • Potpuna kontrola nad Donbasom
  • Stvaranje kopnenog koridora prema Krimu
  • Blokada ukrajinskih luka na Crnom moru
  • Kontrola nad južnom Ukrajinom i otvaranje puta prema Transnistriji

Britanski novinar podsjeća da zapadni analitičari već neko vrijeme govore da je ovakav set ciljeva prilično očit, pri čemu bi treća točka uključivala i novi pokušaj osvajanja Kijeva. Naime, zapadni dužnosnici i dalje tvrde da je Putinov izvorni cilj – rušenje ukrajinske vlade na čelu s predsjednikom Zelenskim, ako je potrebno i silom – i dalje glavni cilj invazije.

Kremlj se osjeća jako samouvjereno

Dopisnik Sky Newsa navodi kako je “zanimljivo i iznenađujuće” da se Kremlj osjeća toliko samouvjereno da javno objavi svoje namjere. Nema više gluposti poput “nemamo nikakvu namjeru napasti Ukrajinu”, kakve smo slušali početkom veljače, podsjeća.

Sad imamo sve crno na bijelo – zauzeti krajnji istok, okružiti gradove na Crnom moru i krenuti prema zapadu. Pravo pitanje je – bi li Moldavija mogla biti sljedeća na meti Putinove vojske?

Važno pitanje Transnistrije

Četvrta točka ruskog plana je najzanimljivija. Naime, Transnistrija je teritorij Moldavije pod direktnom ili indirektnom kontrolom Rusije. Graniči s Ukrajinom i čini oko 12% moldavskog teritorija.

Na zastavi Transnistrije i dalje se nalaze srp i čekić te se na tom teritoriju nalaze postrojbe ruske vojske.

Moldavija je po svom ustavu neutralna, nema funkcionalnu vojsku, baš kao ni zaštitu Europske unije ili NATO-a. Njena ranjivost je očita.

No, ono što Putin namjerava i ono što Putin može napraviti su dvije različite stvari. Naime, prva faza rata bila je potpuna katastrofa za Rusiju te je rezultirala ponižavajućim bijegom sa sjevera Ukrajine, podsjeća novinar Sky Newsa.

Drugu fazu provodi regrupirana i ponovno naoružana ruska vojska na istoku zemlje. Pod novim zapovjednikom moglo bi se raditi o puno boljoj borbenoj sili, navodi Stone.

No u isto vrijeme teče velika zapadna akcija naoružavanja ukrajinske vojske. Samo SAD je u dva tjedna obećao dva paketa oružja vrijedna 800 milijuna dolara.

Za Ukrajinu je ključan uspjeh u Donbasu. No borbe oko okupiranih lučkih gradova na jugu zemlje su također žestoke, a Rusija želi stvoriti kopneni koridor prema Transnistriji.

Bude li Rusija uspješna na jugu, odnosno ako uspiju stvoriti taj koridor, pojavit će se egzistencijalna prijetnja Moldaviji, zaključuje Stone.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se