RTVUSK: Reagiranje na saopćenje „POMAK-a“

RTVUSK je medij svih građana USK

Zbog pretjeranih napada od strane političkog pokreta „POMAK“ na našu medijsku kuću i njene uposlenike, dužni smo građanima USK-a objasniti nekoliko suštinskih bitnih pravila ponašanja i postupanja medija u toku predizborne kampanje. Kao svaka nezavisna medijska kuća, tako i RTVUSK-a, poštuje Izborni zakon BiH, kojim se nalaže jednak tretman svih političkih subjekata, kao i kandidata u predizbornoj kamapnji. Osim toga, naša kuća je dužna poštovati odredbe RAK-a (Regulatorne agencije za komunikacije) BiH i u skladu s tim donositi odgovarajuće odluke.

Ranije je redoslijedom žrijebanja odlučeno o vremenu i terminima neposrednih predstavljanja kandidata svih političkih subjekata na USK-a. Ujedno, predviđene su debatne emisije kandidata za načelnike i gradonačelnike općina i gradova USK-a. Svi termini su najavljeni i svi učesnici obaviješteni o istima. Predviđeni plan emitovanja debata i neposrednih obraćanja je forma, koja zahtijeva mnogobrojna planiranja i snimanja svakodnevno, što uzorkuje nemogućnost pomjeranja termina, bilo kome i bilo kada, uz sav normalan svakodnevni posao.

Svjesni činjenice da je pandemija virusa COVID-19 vanredna situacija, koja nije tretirana zakonima i pravilima institucija u BiH, posebno ne u izbornom procesu, nastojimo pronaći alternativna rješenja za sve kandidate, koji su zbog pozitivnog testa na COVID-19 spriječeni učestvovati u debatnim emisijama. U tom slučaju, postoje opcije javljanja putem skypa ili telefona. Ista mogućnost je ponuđena i gospodinu Šuhretu Fazliću, kao kandidatu za gradonačelnika grada Bihaća, što je prvobitno bilo odbijeno. Iz ove političke stranke traženo je isključivo pomjeranje termina, a svaka druga opcija tretirana kao cenzura i politička odluka od strane RTV USK-a. Nakon što su isti odgovor dobili i od RAK-a, kojim je potvrđeno da se jednom utvrđeni termini emisija ne smiju mijenjati, pristali su na učešće u emisiji putem telefona.

Zbog svega navedenog, te niza negativnih komentara na društvenim mrežama, posebno od strane lažnih profila, smatramo da je ovakav potez „POMAK-a“ nanio štetu ugledu ove kuće i njenim zaposlenicima, te očekujemo javno izvinjenje. Još jednom molimo sve političke subjekte i kandidate da uvaže pravila, koja su jednaka za sve i koja su jasna i trasnparentna u pogledu našeg rada u toku predizborne kampanje. Svako odstupanje od postavljenih pravila povlači lančane reakcije ostalih učesnika u istom procesu, što se može smatrati vrlo neprofesionalnim, neodgovornim i pristrasnim, što ova kuća sebi nije i neće nikad dozvoliti.

Direktorica RTV USK-a
Irma Pašić

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe