11 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

RS namjerava nabaviti milion ruskih vakcina protiv virusa korona

Perović je kazao da je u “nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže”.

“Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže”, rekao je Perović za “Glas Srpske”.

On je naveo da je uime entitetskog predstavništva uputio zahtjev na adrese tri proizvođača vakcine, a jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu.

“Razgovarao sam sa njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtjev uime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana. Osim toga, i predsjednik Vlade RS Radovan Višković poslao je zvaničan dopis posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno”, kaže Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi sa ruskom vakcinom, Perović je naveo da ne može da komentariše “tu iracionalnu politiku”, te da “ne zna zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je riječ o zdravlju”.

“Koliko znam bili su protiv i ruskih lijekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovjekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svijetu za imunologiju, napravio je mnoge lijekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu”, rekao je Perović.

On je naveo da je tu riječ o “lobiranju tih ljudi, koji tamo ‘vrište’ protiv ruskih lijekova, koji su za oko 30 odsto jeftiniji od onih sa Zapada, a po kvalitetu ne odstupaju, možda su čak i bolji”.

“Koliko će vakcina biti jeftinija, to ne znam jer je riječ o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes”, naglašava Perović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe