15.1 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

RS kreće u novu fiskalizaciju: Izdavanje računa neće biti moguće bez verifikacije Porezne uprave

Republika Srpska kreće u novu fiskalizaciju. Riječ je o online fiskalizaciji, u kojoj će se prijenos podataka između Porezne uprave i obveznika vršiti preko interneta.

Trenutni sistem podrazumijeva izdavanje fiskalnih računa, njihovu obradu u fiskalnoj kasi, i dnevni izvještaj koji se na kraju dana kreira i šalje Poreskoj upravi. Ovaj sistem je prevaziđen u tehničkom i tehnološkom smislu, iako je bio vrlo moderan kada je uveden, kažu u Ministarstvu finansija, a prenosi ATV.

Nove fiskalne kase neće biti u ovom obliku u kojem su sada fiskalne kase. To će vrlo vjerovatno biti softverski moduli koji će biti vezani za računare koje poreski obveznici već posjeduju. To će biti mnogo jeftiniji sistem za samog poreskog obveznika. Neće podrazumijevati ove servise ili ovlaštenog servisera itd. Poreska uprava će mnogo efikasnije moći da kontroliše”, rekla je Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem.
Osnova modela fiskalizacije trebalo bi da bude digitalni certifikat, koji izdaje certifikaciono tijelo nezavisno od proizvođača opreme.

Iz Ministarstva podsjećaju da će inicijalne troškove novog sistema potpunosti snositi budžet Republike Srpske. Jedan od ključnih ciljeva novog sistema fiskalizacije je suzbijanje sive ekonomije, jer izdavanje računa neće biti moguće bez verifikacije Poreske uprave. Poslodavci poručuju – već dugo smo ukazivali na probleme starog sistema.

Tako da je dobro da smo pristupili novoj fiskalizaciji, ali se takođe nadamo da uz novu fiskalizaciju idu i novi kontrolni mehanizmi koji će omogućiti smanjenje sive ekonomije, jer svakom korektnom poslodavcu je onaj ko utajuje porez nelojalna konkurencija. Prema tome, ukoliko će ovaj sistem proizvesti bolje rezultate u borbi protiv sive ekonomije, apsolutno ga podržavamo”, istakao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.
Nova fiskalizacija je trebalo da počne još tokom ove godine, ali je pandemija korona virusa sve zakomplikovala. Naredne sedmice, trebalo bi da bude formirana radna grupa koja će raditi na fiskalizaciji. U Ministarstvu finansija očekuju da legislativa bude završena do kraja godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se