7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Robot koji uzima bris za koronavirus

IZVORnoob.ba

Naučnici University of Southern Denmark SDU, razvili su prvog potpuno automatiziranog robota koji može provoditi uzimanje briseva za potrebe testiranja na COVID-19

Naučnici University of Southern Denmark SDU, razvili su prvog potpuno automatiziranog robota koji može provoditi uzimanje briseva za potrebe testiranja na COVID-19. Robot koristi 3D printani specijalno dizajnirani jednokratni alat kojim prihvaća štapić za testiranje i potom uzima bris na točnom mjestu u ustima pacijenta. Nakon toga štapić stavlja u čašicu koju zatvara poklopcem kako bi osigurao uzorak.

Naučnici i studenti univerziteta sami su testirali robota i kažu da je osjećaj potpuno isti kao da to isto izvodi medicinsko osoblje što djeluje kao da robot dobro zna što radi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Profesor Thiusius Rajeeth Savarimuthu i njegov tim na SDU razvili su ovog robota u Industry 4.0 Labu u samo 4 sedmice, a kako bi ga čim prije doveli na tržište naučnici su pokrenuli startup pod nazivom Lifeline Robotics A/S i već su prikupili dovoljne investicije da ovaj proizvod uskoro počnu serijski proizvoditi i isporučivati globalnom medicinskom tržištu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe