Robot koji uzima bris za koronavirus

IZVORnoob.ba

Naučnici University of Southern Denmark SDU, razvili su prvog potpuno automatiziranog robota koji može provoditi uzimanje briseva za potrebe testiranja na COVID-19

Naučnici University of Southern Denmark SDU, razvili su prvog potpuno automatiziranog robota koji može provoditi uzimanje briseva za potrebe testiranja na COVID-19. Robot koristi 3D printani specijalno dizajnirani jednokratni alat kojim prihvaća štapić za testiranje i potom uzima bris na točnom mjestu u ustima pacijenta. Nakon toga štapić stavlja u čašicu koju zatvara poklopcem kako bi osigurao uzorak.

Naučnici i studenti univerziteta sami su testirali robota i kažu da je osjećaj potpuno isti kao da to isto izvodi medicinsko osoblje što djeluje kao da robot dobro zna što radi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Profesor Thiusius Rajeeth Savarimuthu i njegov tim na SDU razvili su ovog robota u Industry 4.0 Labu u samo 4 sedmice, a kako bi ga čim prije doveli na tržište naučnici su pokrenuli startup pod nazivom Lifeline Robotics A/S i već su prikupili dovoljne investicije da ovaj proizvod uskoro počnu serijski proizvoditi i isporučivati globalnom medicinskom tržištu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]