Riječ nutricioniste Kenana Mandre: Šta jača, a šta slabi imunitet u jeku koronavirusa

IZVORklix.ba

O ovoj temi razgovarali smo sa Kenanom Mandrom, nutricionistom kompanije International Health i autorom dijetoterapijskog tretmana za mršanje Neinvazivna liposukcija.

“Prema podacima Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom. Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusu pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane”, pojašnjava Mandra.

U ovom trenutku, dodaje, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drugačije i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa putem hrane. No, ipak…

“Preporučuju se mjere predostrožnosti koje uključuju provođenje prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njene pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane”, govori Mandra.

Potrebno je, ističe, organizam opskrbiti antioksidansima koji su učinkoviti kod zaštite organizma.

“Tu se naročito misli na vitamine A, C i E, selen i cink, karotenoide i drugo. Stoga treba jesti brokule, paradajz, artičoke i bobičasto voće. Za snažan imunitet tu je i bijeli luk, limun i praziluk. Dobro je da se na trpezi nađe i pileća juha od temeljca, maslinovo i riblje ulje, ali i tuna, skuša, srdela i losos”, ističe Mandra.

Također, koštunjavo voće koje obiluje vitaminima i mineralima i sadrži jednostruko nezasićene masti, esencijalne omega-3 masne kiseline i fitosterole koji na čudesan način poboljšavaju zdravlje trebalo bi biti dio naše ishrane. No, evo i šta bismo prema mišljenju stručnjaka trebali izbjegavati.

“Nikotin i alkohol, šećeri, bijelo brašno, konzervirana hrana, gotova jela, pržena hrana, industrijske prerađevine mogu oslabiti naš imunitet, stoga to izbjegavajte. Također, nezasićene biljne masti poput suncokretovog ulja koje sadrži omega-6 masne kiseline mogu sprječavati stvaranje limfocita i tako oslabiti imuni odgovor našeg organizma pa ih treba izbjegavati”, napominje Mandra.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe