Riblje ulje čuva srce

Istraživači su došli do rezultata da se stanovnici Japana lakše bore protiv srčanih oboljenja zbog čestog konzumiranja ribe i ribljih ulja, te isto tako mole stanovnike svijeta da slijede njihov primjer.

Prema studiji provedenoj na Univerzitetu u Pitsburgu, a objavljenoj u časopisu „Heart”, muškarcima u srednjim godina u Japanu rjeđe se otkriva kalcifikacija koronarnih arterija, što uzrokuje bolesti srca. Ova situacija se razlikuje od zdravstvene slike muškaraca istog godišta u Americi, što se povezuje s većim konzumiranjem omega-3 masnih kiselina pronađenih u ribama.

– Naše studije indiciraju da nivo unosa omega-3 masnih kiselina iz ribe mora biti visok kako bi štitile organizam od potencijalnih srčanih oboljenja – kaže voditelj studije Akira Sekikava.

Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu spriječiti razne upale i začepljenje krvnih sudova.

Istraživači su proveli studiju u kojoj su posmatrali muškarce iz Japana, Havaja i Filadelfije, njih 300, kako bi pronašli što više faktora koji utječu na kardiovaskularno zdravlje, a uključivalo je pušenje, alkohol, nivo holesterola u krvi, te nivo šećera i krvni pritisak. Zaključak studije je da muškarci u Americi imaju čak tri puta veće šanse da im se dogodi kalcifikacija koronarnih arterija od onih iz Japana. Uz ovu informaciju spomenimo da je nivo omega-3 masnih kiselina u krvi Japanaca bio viši za čak 100 od ispitanika iz Amerike.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe