24.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

REZIME jučerašnje sjednice: Skupština USK kao poligon za šprdanje, zdravstveni radnici bez plate do daljnjeg

PIŠE: KRAJINA.BA

Jučer je u Bihaću zasjedala Skupština USK, 21. put u 40 mjeseci mandata.

Na dnevnom redu našlo se 11. tačaka, od kojih su najzanimiljivije bile one koje se tiču finansijskih dokumenata, a pogotovo Budžet USK, Budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja te Upravni odbor Univerziteta u Bihaću.

Nijedan od gore pobrojanih dokumenata nije dobio potrebnu većinu, što znači da će 2000 radnika u zdravstvu u USK čekati na isplatu zarađene decembarske plate.

Za otprilike 10 dana isti scenario čeka radnike u obrazovanju, policiji, upravi, institucijama kulture itd.

Osim što nisu usvojeni gore navedeni dokumenti, krajiški zastupnici su se i ovaj put potrudili da građanima Unsko-sanskog kantona, pa i države pokažu na koji način se odnose prema instituciji najvišeg zakonodavnog tijela i građanima koji su ih birali.

Tako je umalo došlo do fizičkog obračuna između pojedinih zastupnika i predstavnika Sindikata zdravstva. Tako smo još jednom postali i poligon za ismijavanje te su se takvi video klipovi našli na stranicama društvenih mreža koje se ponajviše bave humorom.

VEZANA VIJEST: Burno u Krajini: Sukob na sjednici Skupštine USK, policija intervenirala

Što se tiče političkog dijela, aktuelna vlast je pokazala da nema potrebnu većinu koja je predvođena sa NES-om (ASDA)(10), SDP(4) te nezavisnim zastupnikom Nisvetom Jusićem.

To čini ukupno 15 zastupnika, čiji je broj nedovoljan za usvajanje bilo kakvih odluka.

Na drugoj strai opoziciju čine: SDA(9) te zastupnici Zikrija Duraković (PomaK), Vildana Alibabić (Naša stranka), Ekrem Prošić i Rasim Kantarević.

Edina Abdić Pleho kćerka Fikreta Abdića, zastupnica koja bi mogla biti presudna ruka u usvajanju ovih Odluka, nepovoljna je kao partner i vlasti i opozicije zbog bojazni od reakcije krajiške javnosti i gubitka glasačkog tijela pred izbore koji nas čekaju za nekoliko mjeseci.

Kako su jučer u Skupštini pale teške riječi između vlasti i opozicije, teško je očekivati da će se desiti situacija da bi neko iz opozicije mogao podržati aktuelnu vlast i izglasati predložene budžete za ovu godinu.

Do tada, zdravstveni radnici će čekati svoju zarađenu platu, a krajiškoj javnosti je ostalo da se po društvenim mrežama nasmijava sa kadrovima od jučerašnje sjednice.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se