17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Rezidentna koordinatorica UN u BiH: Cazin je jedan od najboljih primjera u državi

U službenoj posjeti Gradu Cazinu danas je boravila rezidentna koordinatorica UN u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald. S gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem razgovaralo se o brojnim aktuelnim temama i projektima koji su u međuvremenu realizirani u izuzetno dobroj saradnji koja, kako je istaknuto, može biti odličan primjer svima.

-„Mi sa nekoliko agencija UN-a imamo dugogodišnju saradnju kroz nekoliko značajnih programa u različitim sektorima ekonomskog razvoja. Danas smo od ambasadorice saznali da je potpisan sporazum između UN-a i Vijeća ministara o novom petogodišnjem programu koji će obuhvatiti nekoliko sektora i naravno da tu vidimo šansu za Grad Cazin i već imamo nekoliko spremnih projekata.

Kao objektivan optimista smatram da ćemo nastaviti uspješno partnerstvo s Ujedinjenim nacijama.“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Teme o kojima je, takođe bilo riječi su poslovni izazovi u vrijeme pandemije, migrantska kriza, ali i brojni infrastrukturni projekti koji će u budućnosti biti realizirani.

Kada je u pitanju saradnja s UNDP, većina njih se odnosi na tretman otpadnih voda, a koji su zajedno u vrijednosti od oko 1,2 miliona maraka, finansirali Grad Cazin i UNDP.

Kako je istaknula ambasadorica Macdonald, ovo su projekti koji su jako bitni jer prave razliku u stvarnom životu građana.

-„Mi ostvarujemo saradnju sa državnim nivoima, entitetima, lokalnim zajednicama, dakle sarađujemo sa svima i ono što u zadnje vrijeme najviše radimo , to su ciljevi održivog razvoja.

Tako da idemo naprijed u tom cilju i Grad Cazin je ustvari jako dobar primjer, jedan od najboljih u državi, koji može poslužiti svima ostalima kako se ostvaruje saradnja i kako se razvija lokalna zajednica.“, istaknula je Macdonald.

Posjetom delegacije UN-a Poslovnoj zoni Ratkovac i srednjevjekovnom zamku Ostrožac nastavljen je obilazak Grada Cazina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se