1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Renoviran Odjel za liječenje plućnih i zaraznih bolesti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

IZVORbhrt.ba

Otvaranje prostora u ovom dijelu zgrade je tek prvi korak u priči koja će se završavati najvjerovatnije do kraja februara. Tada se očekuje dobijanje dodatnih sredstava za kupovinu nove opreme kako bi se osposobila muška i ženska soba intenzivne njege.

Ovim projektom dobijamo novih 15 kreveta koje ćemo moći iskoristiti upravo na odjelu za plućne bolesti, ali i zaraznom odjelu jer u prostoru koji danas otvaramo ćemo planirati da osposobimo jednu intenzivnu njegu za pacijente koji leže na zaraznom i plućnom odjelu”, rekao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”.

“Drago mi je da Novu godinu započinjemo otvarenjem ovako značajnog projekta kada je u pitanju zdravstvo na području Unsko-sanskog kantona”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Opremanje bolničkih odjela i njihova rekonstrukcija su dio projekta “Poboljšanje zdravstvenih usluga i oblasti zaštite osoba o kojima brine UNHCR”. Projekt finansira Švicarska vlada, a provodi UNHCR u saradnji s Danskim vijećem za izbjeglice.

“Ovdje smo da stvorimo bolje uslove za ljude Bosne i Hercegovine kako socijalne i ekonomske, tako i političke”, rekao je Patrick Egli, zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH.

Francesca Bonelli, v.d. predstavnice UNHCR-a u BiH, kaže kako je ovaj projekat završetak jedne uspješne suradnje i sinergije između zdravstvenog sistema USK i svih internacionalnih organizacija, Švicarske ambasade i Danskog vijeća za izbjeglice UNHCR-a.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona je sufinansiralo radove za ovaj projekat. Novi renovinarni odjel bit će dostupan za građane, ali i za migrante.

“Dočekali smo dan da doista pošaljemo poruku i građanima i migrantima da nam se nešto lijepo dešava na kantonu. Dobili smo jedan divan prostor u bolnici koji će biti dobar i našim građanima i migrantima”, rekla je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Proširenje kapaciteta bolničkih odjela svakako će doprinijeti kvalitetu zdravstvenih usluga za lokalno stanovništvo i populaciju migranata koji borave na prostoru ovoga kantona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe