Remdesivir nije efikasan u tretmanu Covid-19

Antivirotik remdesivir kompanije Gilead, koji se široko koristi za liječenje hospitaliziranih pacijenata s Covid-19, nije smanjio stopu smrtnosti u multinacionalnom ispitivanju, pokazali su rezultati studije.

Niti jedna od četiri terapije koje su ispitivane u okviru Solidarity studije pod patronatom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) nije pokazala efikasnost. U Solidarity je učestvovalo oko 11.000 osoba i oko 400 bolnica širom svijeta, a SZO je objavio podatke iz studije na pre-print platformi medRxiv. Uskoro bi ovi rezultati trebali biti objavljeni u New England Journal of Medicine. Kada se rezultati istraživanja nalaze na ovakvoj pre-print platformi, to znači da ih još nisu pregledali nezavisni stručnjaci iz iste oblasti.

Bez rezultata
Još su dva potencijalna lijeka bila uključena u ovo istraživanje – antimalarik hidroksihlorokin te kombinacija lijekova za HIV ritonavir/lopinavir, ali se još u junu pokazalo da oni ne povećavaju preživljavanje, te je SZO odlučio odustati od ovih studija. Remdesivir i terapija interferonima su tada još bili uključeni u studiju. Međutim, s novim podacima saznajemo da ni oni ne povećavaju preživljavanje pacijenata oboljelih od Covid-19.

Remdesivir je bio obećavajući kandidat, jer je mehanizam djelovanja ove tvari bio napad na jedan specifičan enzim RNK virusa. Prvobitno razvijan kao lijek protiv virusa ebole, postao je lijek o kojem se dosta pričalo u kontekstu pandemije Covid-19. Ovaj lijek je u jednoj studiji uspio skratiti vrijeme oporavka oboljelih osoba, ali nije bio efikasan u smanjenju smrtnosti.

Međutim, Solidarity je pokazala kako je smrtnost kod hospitaliziranih pacijenata koji su primili remdesivir 11%, a kod onih koji ga nisu primili 11,2%, što je zanemarljiva razlika.

U kompaniji Gilead tvrde kako je zbog dizajna ove studije nemoguće dati konačne zaključke te da su strožija ispitivanja pokazala postojanje benefita za pacijente od ove terapije. Oni su u saopštenju rekli kako je postojala velika heterogenost u implementaciji, kontroli, kao i u samim populacijama pacijenata.

Četvrti lijek koji je testiran u ovoj studiji, interferon beta, također nije dao dobre rezultate. Tu je čak mortalitet u kontrolnoj grupi bio manji nego u grupi koja je primila lijek: smrtnost među 2.050 osoba koje su primile taj lijek (samostalno ili u kombinaciji s lopinavirom/ritonavirom) iznosila je 11,9%, naspram 10,5% u kontrolnoj grupi. Još nije jasno da li će BiH prekinuti nabavke remdesivira nakon ovih zaključaka.

Treba razumjeti i to da je smrtnost kod Covid-19 te lošija klinička slika rezultat uglavnom jake upalne reakcije i zgrušavanja krvi, na što ovi lijekovi imaju malo efekta. Lijekovi poput deksametazona i drugih kortikosteroida te lijekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi su od veće pomoći i trebalo bi insistirati na ovim jeftinim i djelotvornim lijekovima. Premda ne djeluju na sam virus, kortikosteroidi ublažavaju jaku upalnu reakciju kod oboljelih od Covid-19, dok lijekovi koji sprečavaju trombozu djeluju na jednu od najčešćih komplikacija od Covid-19 koja dovodi do teške kliničke slike i fatalnog ishoda.

Teške upalne reakcije
Teški i kritični slučajevi Covid-19 su, izgleda, posljedica citokinske i bradikininske oluje i teške upalne reakcije, onda terapija kortikoidnim lijekovima ima smisla: oni suprimiraju upalnu reakciju. Zbog toga, također, njegova upotreba nema puno smisla kod blažih slučajeva. Prema RECOVERY ispitivanjima, kortikosteroidi smanjuju smrtnost od Covid-19 za 20%.

Dok Rusija pušta svoju drugu vakcinu protiv Covid-19, baziranu na peptidu, koja, kao prva, nije prošla sve potrebne faze ispitivanja, dotle njemački BioNTech traži dozvolu za ubrzavanje regulacije svoje vakcine, a nekoliko istraživanja vakcina u kasnoj fazi pati od problema pauziranja usljed neobjašnjivih nuspojava ili neželjenih događaja kod sudionika. Nedavno je pauzirano i ispitivanje Johnson&Johnson kandidata za vakcinu, što se nedavno dogodilo s AstraZeneca vakcinom. AstraZeneca je brzo nastavila sa ispitivanjima.

Na datum 15. oktobar 2020. ima 198 kandidata za vakcinu protiv Covid-19, od toga su 42 u kliničkim ispitivanjima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe