Region i nemilost korone: Slovenija uvela “historijski” policijski sat, u Srbiji virus ubrzava, a Hrvatska zabrinuta: Teško ćemo smanjiti brojke

Epidemiološka situacija se usložnjava na cijelom Balkanu, države bilježe alarmantne brojke kada su u pitanju novi slučajevi zaraze koronavirusom, a najviše se strahuje od kolapsa zdravstvenih sistema.

Slovenija
Jučer u 21 sat, prvi put u historiji nezavisne Slovenije, na snagu je stupio policijski sat, odnosno ograničenje kretanja između 21 i 6 sati ujutro.

Od ponoći druženje je ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regija.

Kao što je u proljetnoj epidemiji postojalo ograničenje na općine, sada postoji ograničenje na regije, objasnio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na konferenciji za novinare i predstavljanju mjera.

Premijer Janez Janša sinoć je na Twitteru objavio da Slovenija u posljednja 24 sata već ima više od 1100 novozaraženih te je pozvao ljude da se uozbilje.

Hrvatska
U Zagrebu je danas 337 novozaraženih osoba, potvrdio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Testirano je 1500 osoba.

Nije za očekivati kada se ovako poveća broj zaraženih, da će se tako brzo smanjiti.

Srbija
Srbijanska premijerka Ana Brnabić gostovala je na RTS-u gdje je govorila o novim planovima za novu vladu.

No, osim toga, govorila je i o stanju s koronavirusom u toj zemlji.

-Pratimo situaciju na dva sata. Večeras smo već imali više od 400 novozaraženih. Goran Stevanović je rekao da nemaju veću gužvu, ali da ima mnogo ljudi s težim simptomima, rekla je.

Podsjetimo, Srbija je danas imala 326 zaraženih osoba od 7242 testirana. Preminule su dvije osobe.

Na respiratorima je danas bilo 25 osoba diljem zemlje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe