Iako su moderne varijante oblatne česte u mnogim domaćinstvima, starinski recepti koji se prenose s generacije na generaciju zadržali su svoju popularnost. Pored toga, starinske verzije ovog slatkiša često vraćaju uspomene na djetinjstvo, s mirisima i okusima koji su nas prate kroz cijeli život.
Priprema
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kad počne da pjeni skinite sa ringle, dodajte margarin i energično izmješajte. Dok je smjesa još topla spustite čokoladu, a onda i mljevene orahe i keks. Sve još jednom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Pripremljenim filom namažite oblatne, a preko posljednjeg lista stavite neki teži predmet i ostavite da tako odstoji preko noći. Ujutro isijecite i probajte.
Sastojci
400 g šećera
300 ml vode
300 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
250 g margarina
100 g čokolade
veće pakovanje oblatni