9.9 C
Bihać
Utorak, 6 Decembra, 2022

Razlozi zašto vam je stalno hladno

IZVORavaz.ba

Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno. Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, naprimjer, jedini u uredu htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće.

A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.

Za početak, važno je znati da je ženama općenito hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, kako navodi doktorica i profesorica medicine Rošini Raj (Roshini).

Na osjećaj hladnoće može utjecati i nizak nivo tjelesne masti

Na osjećaj hladnoće može utjecati i nizak nivo tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su, također, mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije.

S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature.

– Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nizak nivo željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u reguliranju tjelesne temperature,” dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite liječnika koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe