Razlozi zašto ne treba ljubiti mačke

Bolje je ne zadirati u njihov lični prostor sa pretjeranom naklonošću.

Da li ste nekada u naletu nježnosti pokušali da poljubite vašu mačku u hladan nos? Da li vas je mačka dobro razumjela da joj pokazujete nježnost ili će udariti šapom oštrim kandžama?

Uplaši se
Iskusni uzgajivači i napredni ljubitelji mačaka znaju da je bolje ne pokušavati da poljubite mačku na njeno smješno lice, jer mu je to jednostavno neprijatno. Vidjevši ljudsko lice kako se približava, mačka se uplaši i smatra to prijetnjom. Neke mačke sa nezavisnim karakterom će takvo ljudsko ponašanje čak smatrati uvredom.

Kao i ljudi, mačke mogu imati različite ličnosti i navike. Mačke iste rase ujedinjuju ne samo sličnosti u izgledu, već i psihološke karakteristike. Mejn kuni, abisinci i sijamske mačke imaju tendenciju da budu prilično agresivne i neće zadržati svoje nezadovoljstvo.

Oštre kandže
Bolje je ne zadirati u njihov lični prostor sa pretjeranom naklonošću, inače vlasnik rizikuje da upozna oštre mačje kandže i zube. Mačke takvih rasa kao što su norveška šuma, kanadski sfinks i ragdol, naprotiv, su društvene i ljubazne, dozvoljavaju vlasniku da ih potapše, pa čak i da ih malo poljubi.

Prilikom izbora mačke, trebalo bi da se konsultirate sa odgajivačem i uzmete u obzir karakteristike rase.

Mačke imaju svoj tajni način pokazivanja naklonosti. Ako vam mačka neko vrijeme gleda pravo u oči, ne podižući pogled, i s vremena na vrijeme polako spušta i podiže kapke znajte da su to takozvani “mačji poljupci”. Ne zaboravite da trepnete

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe