Raste nervoza među migrantima u autobusima, a vozači su promrzli i gladni

Nekoliko stotina migaranata i dalje se nalazi u autobusima nadomak kampa Lipa u Bihaću čekajući premještaj. Uz njih su više od 40 sati i vozači autobusa koji, prema posljednjim informacijama, sve to vrijeme nisu spavali, gladni su i umorni.

Kako je kazao Ado Kaljanac iz Udruženja turističkih privrednika u BiH, on je u stalnom kontaktu s kolegama vozačima koji se nalaze u nezahvalnoj situaciji.

“Oni su promrzli, gladni i što je najgore prepušteni su sami sebi, plaše se jer već 40 i nešto sati ne spavaju. Problem je što su i migranti veoma nervozni pa je bilo i situacija da su vozače gađali flašama. Također pokušali su i izaći vani, ali im policija nije dozvolila, čak im ne daju ni da obavljaju fiziološke potrebe pa su tako moje kolege osim smeća nailazile i na uneređen autobus”, kazao nam je Kaljanac.

Kako je dodao, vozači su na ivici snage jer ne znaju kada će se okončati ova situacija. Nikakvih konkretnih informacija nema, a ni pomoći.

“Nažalost, niko do jutros nije vodio računa ni o migrantima ni o vozačima. Tek jutros su iz Ureda za strance poslali jedan kombi kako bi se u njemu mogli smjenjivati vozači i naizmjenično odmarati te se zagrijati. Oni moraju čuvati vozila, oni su na čekanju, niko im ništa ne govori i ne mogu nikoga ništa ni pitati jer se na terenu nalazi samo policija. Tek je prije 15 minuta njima i migrantima podijeljen čaj, a jučer su dobili samo jednu konzervu za cijeli dan. Preksinoć u 3:30 sati ujutro su ti vozači krenuli iz Sarajeva sa 11 autobusa, a u Krajini su ih dočekale kolege sa još devet autobusa”, pojasnio nam je Kaljanac.

Kako nam je kazao, migranti su u nekoliko navrata pokušali vozače istjerati iz autobusa, ali im policija nije dopustila, a s druge strane, ni migranti ne žele da ih napuste.

“Također, posljednja informacija jeste ta da migranti na silu izlaze iz autobusa uprkos zabranama i bježe preko livada ko zna gdje. Naši vozači nemaju snage da se bore s njima, ali i da krenu sada prema Sarajevu, nemaju snage da voze, jer nema ljudi koji će ih mijenjati”, poručio je Kaljanac.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe