Radončić razgovarao s predstavnicima porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima u Siriji

IZVORavaz.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić primio je danas u Sarajevu predstavnike i članove porodica bh. državljana koji se nalaze u kampovima El-Hol i El-Roj u Siriji.

Alema Dolamić, čija se sestra s djecom nalazi već treću godinu u kampu, kaže da je cilj da se što prije vrate u BiH, a da su se spremni suočiti s pravnim posljedicama ukoliko se utvrde da postoje.

I drugi članovi delegacije, u kojoj su bili Safet Sinanović, Sead M. Mujčinović, Šaćir Gostevčić i Senija Muhamedagić, naveli su da zbog hladnoće i nehumanih uvjeta boravak u kampu posebno teško podnose djeca, od kojih su neka i teško bolesna.

Ukupna cifra koja je danas potencirana je oko 100, prvenstveno djece i žena.

Ministar Radončić je istakao da BiH ima obavezu da primi bh. državljane koji su boravili na području Sirije i Iraka i da su institucije spremne za taj izazov.

U tom smislu Radončić je podržao nedavnu odluku Predsjedništva BiH. On je naglasio da će svi koji su učestvovali kao strani ratnici u terorističkim organizacijama biti sankcionirani, s čime su porodice apsolutno saglasne.

Uz to, bilo je riječi i o deradikalizaciji i socijalizaciji svih povratnika. Radončić je naglasio da upravo predstavnici porodica koje su danas bile u njegovom kabinetu u tom procesu mogu učiniti mnogo u budućnosti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe