Radončić: Nema više povrataka državljana BiH avionima dok ne razjasnimo sve

IZVORavaz.ba

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je za Klix.ba prokomentirao upozorenje Vjekoslava Bevande o kršenju propisa Vijeća ministara BiH, a u vezi sa zatvaranjem aerodroma za promet putnika i letom koji je organiziran na relaciji Sarajevo – Štokholm – Sarajevo.

Radončić ističe da je Bevanda načelno u pravu i da je potrebno razjasniti na nivou Vijeća ministara BiH i Ureda za zakonodavstvo šta se to podrazumijeva pod humanitarnim letom i da li tu spada repatrijacija.

– Razumijem želju gospođe Turković (ministrica vanjskih poslova BiH) da našim građanima organizujemo dolazak, ali sa druge strane mi moramo brinuti i ko će ih primiti i gdje će biti smješteni i ko će raditi s njima da ne bismo napravili novi klaster – smatra prvi čovjek Ministarstva sigurnosti BiH.

Kaže nam da će već danas biti obavljene konsultacije u Vijeću ministara.

– Ja neću potpisati nijedan novi nalog Graničnoj policiji BiH da otvori aerodrom dok se ova situacija jasno i pravno ne raščisti – dodao je Radončić.

Na pitanje da li postoje najave o novim letovima odnosno povratku državljana BiH iz drugih zemalja, ministar Radončić kaže da postoji u najavi jedan let, ali da se on neće dogoditi sve dok Vijeće ministara BiH ne donese novu odluku ili dopuni već postojeću. S druge strane strani državljani koji se nalaze u BiH bez problema će moći napustiti našu zemlju.

– Stranci mogu slobodnu putovati iz BiH. Njihove zemlje mogu vršiti evakuaciju svojih građana i tu neće biti nikakvih problema – izjavio je Radončić.

Podsjetimo da je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda uputio pismo, tačnije upozorenje na kršenje propisa Vijeća ministara BiH u vezi s organizacijom aviona koji je u nedjelju iz Sarajeva prevezao putnike u Švedsku, a iz Štokholma vratio državljane BiH.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe