Radončić: Ljekari koji ne smiju prići zaraženima su kukavice, tražit ćemo da im se ukinu licence

IZVORklix.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prilikom današnjeg obraćanja javnosti osvrnuo se na zdravstveni sistem u našoj zemlji kazavši da su kukavice oni ljekari koji ne smiju prići oboljelima od koronavirusa te da će tražiti da im se oduzmu licence.

Radončić je izrazio saučešće porodici preminulog epidemiologa Šefika Pašagića. Nakon što je njegova supruga, Elna Pašagić, u ispovijesti za portal Klix.ba ispričala kako je njen suprug žrtva zdravstvenog sistema, a ne koronavirusa, i ministar sigurnosti BIH osvrnuo se na ovaj slučaj. Podsjetimo, danas je i Tužilaštvo KS formiralo predmet o slučaju smrti doktora Pašagića.

“Lično sam znao gospodina. Nedopustivo je da jedan ugledni ljekar 13 dana pokušava da uđe u odjel za koronu jedne velike bolnice ili kliničkog centra. Možete misliti šta će se dešavati građanima koji su anonimni. Mislim da, nakon drugog slučaja u Sarajevu, Tužilaštvo KS treba da radi svoj posao. Ja se moram pozvati na okvire iz Zakona o zaštitii i spašavanju ljudi i materijalnih dobara u ovakvim situacijama i zatražiti od kantonalnog ministra da odmah nabroji procedure koje će biti poznate i pacijentima i ljekarima, i to kome se pacijent javlja, ko ga prima, kako ga upućeje, na koji broj telefona… sada postoji zabuna da građani uopće nemaju pojma kome da se jave. Također, mora se izbjeći ovj ping pong, da ljekari, praktično dezerteri, ne žele da prime pacijenta. Imamo nedopustivu situaciju da veliki broj ljekara idu na bolovanje, da im to dozvoljavaju domovi zdravlja. Tužilaštvo treba da ispita da li su to svojevrsni bjegovi od Hipokratove zakletve. Molim građane da zapisuju i dokumentuju sve, koji ljekar ih nije htio primiti. Mi ćemo kao država tražiti od Ljekarske komore da ukine ljekarske licence pojedinim ljekarima koji su u ovoj situaciji bili kukavice. Oni su školovani za to, društvo je uložilo ogroman novac u njih, a sada nijedan dom zdravlja neće da primi nijednog bolesnika”, ogorčen je Radončić.

On je podsjetio i kako je prije desetak dana tražio smjenu direktora domova zdravlja u Sarajevu, ali kako kantonalna vlada nije ništa uradila te je poslao poruku da je ovo zadnja opomena da se spomenuti direktor smijeni.

“Svi moraju znati da meni parlamentarna većina nije važnija od života građanina”, istakao je Radončić.

Ministar sigurnosti dodao je i kako su zdravstvenim institucijama u BiH mjesec dana prije dolaska epidemije obezbijedili sva sredstva da se pripreme za glavni udarac koronavirusa. Kako kaže, ne želi mnogo zalaziti u medicinsku struku, ali kako logika dešavanja nalaže da i BiH treba krenuti u masovno testiranje stanovništva, te kako je na kantonalnim i entitetskim kriznim štabovima da to što prije organiziraju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe