Radić: Teorista albanskog porijekla koristio je oružje iz Jugoslavije, 3 su načina kako ga je mogao nabaviti

Automatska puška koju u ruci drži jedan od bečkih terorista najvjerovatnije je proizvedena u fabrici oružja u Kragujevcu, rekao je za Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda, prenosi Nova.rs.

On kaže da se na mutnoj fotografiji mogu razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dijela obloga cijevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici.

Radić je rekao da postoji nekoliko načina na koje je oružje moglo dospjeti u ruke bečkih terorista. Jedan način je putem ilegalne trgovine, jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u područjima obuhvaćenim ratnim dejstvima i dalje postoje stotine hiljada komada ilegalnog oružja. Radić naglašava da šverceri te puške na Balkanu plate nekoliko desetina ili stotina eura, a onda prodaju u zemljama Evrope za više od hiljadu eura.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od strane neke treće zemlje, a onda tim putem dospjelo ilegalnim kanalima u Beč ili neki drugi evropski grad.

Treći način je, kako kaže, kroz saradnju kriminalnih grupa koje su porijeklom s zapadnog Balkana a sada se nalaze u zemljama EU.

Radić naglašava da ako se ispostavi da je u terorističkom napadu korišteno oružje iz Kragujevca, to ne bi bilo prvi put, jer podsjeća da su i teroristi u Parizu prije nekoliko godina u napadu na magazin Charlie Hebdo koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije.

Radić naglašava da je važno da policijske i bezbjednosne agencije iz regiona i zemalja EU nastave saradnju, kako bi se smanjila opasnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organizovanih kriminalnih grupa.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova ranije danas je potvrdio pisanje medija da je ubijeni terorista 20-godišnji Bečlija Kurtin S. albanskog porijekla kome su roditelji iz Sjeverne Makedonije i da je 2019. bio osuđen zbog terorističkog udruživanja i pokušaja da ode sa drugim članovima Islamske države u Siriju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe