Putujete izvan BiH: Evo kojih se epidemioloških mjera morate pridržavati

U mnogim državama obavezan je negativan test na koronavirus i karantin, u nekima su zabranjena putovanja, u drugima bilo kakva okupljanja..
Gotovo sve zemlje Evropske unije i regije uvele su ograničenja, kada je u pitanju prelazak granice.

U mnogim državama obavezan je negativan test na koronavirus i karantin, u nekima su zabranjena putovanja, u drugima bilo kakva okupljanja…

Austrija

U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Od 3. novembra do 6. decembra hoteli su zatvoreni za turiste. Granice nisu zatvorene, no dozvoljena su putovanja samo u neodgodivim situacijama.

Ukoliko putujete u Austriju, a ne možete predočiti negativan test, osobe se upućuju u karantin i dužne su od 48 sati obaviti testiranje.

Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju porodični razlozi od posebnog značaja (bolest, posjeta životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju.

Crna Gora
Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 sata.

Od 22.07. za djecu mlađu od 5 godina test nije obavezan. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnog prelaza Hum, dok se na graničnom prelazu Metaljka može ući od 7 do 19 sati.

Francuska
U Francuskoj su od 30. oktodo 1. prosinca na snazi nove mjere kojima se ograničavaju javna okupljanja i putovanja. Unutrašnje granice EU ostaju otvorene. Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde, a putovanja između pojedinih francuskih pokranija dozvoljena su samo u iznimnim situacijama. Više informacija potražite na poveznici.

Italija
Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. novembra za ulazak u ovu zemlju iz BiH potreban je negativan test na koronavirus.

Test mora biti obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata. I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta.

Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, direktnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija.

Mađarska
Uredbom Vlade od 1. septembra zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima BiH, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj.

Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantina u trajanju od 14 dana.

Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o ličnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati.

Njemačka
U Njemačkoj su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 2. do 30. oktobra. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna.

Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom.

Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u Njemačku. Karantin završava najranije peti dan nakon ulaska u Njemačku, ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u Njemačku.

Slovenija
Na osnovu odluke, osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevni karantin. Karantin neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati.

Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantina poput prekograničnih radnika, osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl.

Srbija
Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

Velika Britanija
Prije dolaska na teritorij Velike Britanije potrebno je ispuniti online obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Propisane mjere samoizolacije nisu iste za sve zemlje unutar Britanije te se preporuča provjeriti zahtjeve za ulazak u odredišnu zemlju prije polaska.

Prilikom ulaska u Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku propisuje se obavezna mjera samoizolacije.

Sjeverna Makedonija
Od 12.10. državljani Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u Sjevernu Makedoniju mogu ulaziti bez PCR testa na Covid.

Od 17. 06. otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim drzavljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani drzavljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana. Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim drzavljanima nije potreban PCR test.

Albanija
Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH.

Hrvatska
Novom odlukom privremeno se zabranjuje ili ograničava ulazak u Hrvatsku.

Nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa. Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Evropi.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa. Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe