14 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Put Lane Pudar od talentovane plivačice bez bazena do prvakinje Evrope

Lana Pudar sa 6, 14 i 16 godina

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica, a slobodno možemo reći i sportistkinja, Lana Pudar je jučer ostvarila jedan od najvećih rezultata u historiji bosanskohercegovačkog sporta – postala je prvakinja Evrope.
Članica Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara nije, za razliku od svojih rivalki širom svijeta, imala optimalne uslove za razvoj.

I dok velike prvakinje od pete godine treniraju u optimalnim uslovima uz vrhunske trenere, nutricioniste, psihologe… Lana je uz pomoć roditelja i uskog kruga ljudi uspjela doći do evropskog zlata na 200 metara delfin.

Još kao mala djevojčica u Mostaru, gradu bez olimpijskog bazena – osnovnog “rekvizita” za plivanje, Lana je na sebe skretala pažnju svojim talentom, ali i ono mnogo važnije – radom i voljom za napredak.

Sa 13 i po godina osvojila je osam zlatnih medalja na prvenstvu BiH, ali mala Lana se nije željela zaustaviti na tome.

Sanjala je Lana nastup na Olimpijskim igrama, a potom je kao 15-godišnjakinja uz pomoć svog tima (Damir Đedović, Goran Grahovac, Alena Ćemalović i Miki Ranđelović) uspjela izboriti olimpijsku normu.

Sanjala je i dosanjala to 12. marta 2021. godine kada je na Serbian Openu osvojila zlatnu medalju u utrci na 100 metara delfin, a vremenom od 57.37 sekundi je postala prva bh. plivačica u historiji koja je ispunila “A” normu za olimpijske igre.

Nažalost, u maju je zbog loma stopala propustila Evropsko seniorsko prvenstvo u velikim bazenima u Budimpešti, ali se oporavila za julsko Evropsko juniorsko prvenstvo u velikim bazenima u Rimu i tamo osvojila srebro (8 . jula) u disciplini 200 metara leptir, dva dana kasnije također srebro u disciplini 50 metara leptir, a potom je 11. jula postala evropska juniorska prvakinja u utrci na 100 metara delfin.

Samo dvije sedmice kasnije Lana je otišla na Olimpijske igre u Tokio, gdje je kao jedna od najmlađih učesnica zauzela 19. poziciju u disciplini 100 metara leptir.

Potom je na Evropskom seniorskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima na 200 metara delfin zauzela peto mjesto, a na upola kraćoj dionici bila šestoplasirana.

Sanjala je Lana potom medalju i sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima, a san je postao java 17. decembra kada je osvojila bronzu u utrci na 200 metara. Osim što je to bila prva medalja za BiH sa svjetskih plivačkih prvenstava, Lana je oborila i evropski juniorski rekord.

U januaru ove godine Lana je napunila 16 godina i nastavila je ispunjavati svoje snove.

U junu je nastupila na na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti i na 200 metara je osvojila šesto mjesto, a na 100 osmo.

Sanjala je Lana potom da donese zlato za BiH s Mediteranskih igara. I taj san je postao java početkom jula – osvojila je zlatne medalje u disciplinama 100 i 200 metara delfin u Oranu i postala jedini sportista iz BiH sa dva osvojena zlata na Mediteranskim igrama u historiji.

Samo nekoliko dana nakon Mediteranskih igara Lana se sa seniorskog “prešaltala” na juniorsko takmičenje i pokorila Evropsko juniorsko prvenstvo u Bukureštu – postala je evropska juniorska prvakinja u disciplinama 50 i 200 metara delfin, dok je u disciplini 100 metara delfin osvojila srebrenu medalju.

A potom je stigao august i Evropsko prvenstvo. Sarah Sjöström, Katinka Hosszu, Zsuzsanna Jakabos, Anna Ntountounaki, Helena Bach… ponajbolje evropske plivačice u historiji sve na jednom mjestu. Ali Lana se nije prepala. Lana je sanjala o medaljama.

Na 50 metara je 12. augusta bila deseta, no to je nije pokolebalo. Već 15. augusta je dosanjala svoj san – na 100 metara je osvojila bronzanu medalju i oborila državni rekord Bosne i Hercegovine.

No, Lana se nije zadovoljila bronzom. Slijedila je njena omiljena disciplina – 200 metara. Lana je nastavila sanjati, ovaj put o zlatu.

I Lana i njen tim su bili svjesni da dosadašnja taktika – sporiji početak i furiozan finiš, nešto što smo godinama viđali u atletici od Amela Tuke, možda nije dovoljno dobar za zlato.

Lana je promijenila taktiku za finale, od prvog zamaha je krenula maksimalno i rezultat svega je bilo zlato. Sedamnaesti august će biti ispisan zlatnim slovima u historiju bh. sporta – dan kad smo dobili prvakinju Evrope u plivanju. Jedinstvenu prvakinju na svijetu. Prvakinju koja u svom rodnom gradu nema bazen.

A najbolje od Lane tek dolazi. Lana nastavlja sanjati, a početkom iduće godine će proslaviti tek 17. rođendan.

A svi zajedno s Lanom sanjamo prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu. Mostarka će na idućim Olimpijskim igrama u Parizu imati 18, u Los Angelesu 2028. 22, a u Brisbaneu 2032. godine 26 godina.

Tri velike prilike za medalju, tri velike prilike o kojima Lana sanja. A uz dobro zdravlje snovi se ostvaruju. Lana zna to najbolje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se