3.3 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Psiholozi otkrivaju: Ovo su četiri elementa koja su tajna dobrog roditeljstva

Najveća roditeljska dužnost je dobro vaspitati svoje dijete, što se smatra velikom i teškom misijom, pogotovo danas, u vrijeme modernih tehnologija, koje nerjetko djeci odvlače pažnju sa pravih vrijednosti, koje čine bezbrižno djetinjstvo.

Psiholozi smatraju da postoje četiri elementa, koja čine bezbrižno djetinjstvo, a ujedno su i tajne dobrog roditeljstva.

1. Temelj dobrog odgoja svakog dieteta je prisustvo roditelja tokom njegovog odrastanja, naravno, uz dovoljno ljubavi i pažnje. Bitno je da roditelji budu prisutni, da saslušaju i da uvijek nađu odgovor na svaku dilemu svog djeteta.

2. Djetetu je za odrastanje potreban čvrst oslonac. Vaša je roditeljska zadaća – biti upravo taj oslonac koji mu je najbliži i najpotrebniji. Razgovarajte sa svojim djetetom i učestvujte u njegovoj igri, jer ste vi najbolji prijatelji koje će tokom života steći.

3. Budite dobar uzor svom djetetu. Poznato je kako većinu ponašanja usvajamo od svojih roditelja. Na roditeljima je zato obaveza dati sve od sebe kako bi bili dobar uzor svom djetetu.

4. Bitno je zadobiti povjerenje svog djeteta kako bi vas ono smatralo uzorom i slijedilo vaš primjer kroz život. A svojim primjerom pokažite djetetu šta znači briga za druge, ali i briga o sebi.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe