Prvi Šmitov izvještaj UN-u: Veoma je stvarna mogućnost novih sukoba u BiH

Visoki predstavnik je podsjetio i to da su državne institucije paralizovane od jula te da je to sve posljedica blokada iz entiteta RS

IZVORAvaz.ba

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dostavio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) svoj prvi, a 60. po redu izvještaj o provođenju Mirovnog sporazuma za BiH.

Šmit će ove sedmice predstaviti redovni izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a, a britanski Guardian koji je imao uvid u dokument piše kako će Nijemac predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ukoliko “srpski separatisti” izvrše prijetnju povlačenjem iz Oružanih snaga i stvore vlastitu vojsku.

U sklopu rasprave o Bosni i Hercegovini, Vijeće sigurnosti UN-a će također glasati o obnovi mandata misije EUFOR-a u BiH u kojoj trenutno sudjeluje 700 vojnika.

Prijetnja miru

Kako prenosi Guardian, bivši njemački ministar u dokumentu upozorava kako se BiH suočava sa “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u postratnom periodu.”

Komentirajući najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda o povlačenju entiteta Republika Srpska iz državnih institucija, te o traženju pomoći od “prijatelja” u slučaju ako to bude potrebno, Šmit je rekao kako se radi o prijetnjama koje su “jednake otcjepljenju”.

– Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašavanja istog – napisao je Šmit u izvještaju kojeg je poslao u sjedište UN-a u petak.

Naglasio je kako Dodikovi postupci “ne samo da ugrožavaju mir i stabilnost zemlje i regije, već – ukoliko međunarodna zajednica na njih ne odgovori – oni mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Mogućnost sukoba

On je također upozorio na mogućnost sukoba između bh. državnih policijskih agencija i policije Republike Srpske.

– Ako se Oružane snage BiH razdvoje u dvije ili više vojnih formacija, potrebno je ponovo procijeniti nivo međunarodne vojne prisutnosti – ističe Šmitu izvještaju i dodaje kako bi nedostatak odgovora na trenutnu situaciju u zemlji izazvao šire implikacije u regiji.

Guardian također podsjeća na protivljenje Rusije imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kojeg je potvrdilo Vijeće za implementaciju mira.

Analitičari smatraju da ono što Rusija zapravo želi jeste da odbije autoritet Ureda visokog predstavnika tako što će ga spriječiti da brifira Vijeće sigurnosti o stanju u zemlji. Također, ističu, čak i ako se mandat EUFOR-a obnovi, u Europskoj uniji ne postoji volja za pojačavanjem trenutnih snaga u BiH, uzimajući u obzir kako neke zelje članice kao što je Mađarska, podržavaju Dodika.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe